Hoe voetbalmachine Napoli de Serie A eindelijk weer spannend maakt

15 oktober 2017

Getty Images

Napoli is hard op weg om het heersende Juventus eindelijk weer een keer van de troon af te stoten. Het elftal van Maurizio Sarri is in de Serie A aan een indrukwekkende reeks overwinningen bezig en is daardoor een serieuze titelkandidaat.


Er is dit seizoen eindelijk weer een club die Juventus kan uitdagen. Na 6 opeenvolgende kampioenschappen van de Oude Dame zou er dit seizoen een einde aan die kampioensreeks kunnen komen. In Napoli wordt namelijk gebouwd aan een nieuw voetbalbolwerk in de eenzijdige Italiaanse competitie.

De cijfers liegen er niet om
De Napolitanen zijn bezig aan een indrukwekkende zegereeks. In de competitie werden de laatste 13 competitieduels allemaal gewonnen! En dat deed het ook nog eens met indrukwekkende/bizarre cijfers. In die wedstrijden scoorde het 43 keer en kreeg het slechts 9 tegengoals. Dat zegt toch wel wat over de kwaliteiten van dit Napoli.

Sarri het meesterbrein
Trainer Maurizio Sarri, die zelf nooit profvoetbal heeft gespeeld, is als oud-bankier een opvallende naam. Nadat hij bij veel regionale clubjes ervaring heeft opgedaan, kwam hij in 2012 bij Empoli terecht. Daar maakte hij indruk door het elftal naar de Serie A te loodsen. Napoli zag in hem vervolgens de ideale opvolger van de ontslagen Rafael Benitez. In 2015 tekende hij voor 1 jaar, maar na een uitstekend eerste seizoen (2de plaats in de competitie), kreeg hij meteen een contract tot de zomer van 2020.

Tekst loopt door onder de foto

Mooiste voetbal van Europa
Tegen Feyenoord hebben we kunnen zien dat Napoli niet zomaar een ploegje is. Met name in de eerste helft werden de Rotterdammers toen behoorlijk teruggedreven door de Zuid-Italianen. Dat is ook de speelstijl die Sarri erin heeft geslepen. Met hoge druk, snelle driehoekjes en behoorlijk wat creativiteit in de selectie geldt Napoli als de meest interessante voetbalploeg van  Italië. Velen zeggen zelfs dat de club het 'mooiste voetbal van Europa speelt'.

Creativiteit, ervaring en toppers
Dat de club het mooiste voetbal van Europa speelt zou heel goed kunnen kloppen. Het elftal is helemaal in balans en heeft enorm veel kwaliteit in de selectie. Met Dries Mertens in de aanval swingt Napoli op de muziek. Hij is de gangmaker met al zijn assists en goals. Dit seizoen heeft hij indrukwekkende cijfers met 7 goals in 7 duels. Om hem heen staan vaak José Callejon en Lorenzo Insigne. Ook zeker geen misselijke spelers. En met Marek Hamsik op het middenveld heeft Napoli de beschikking over een echte lijnuitzetter. Achterin beschikken de ervaren Raul Albiol en doelman Pepe Reina over de nodige ervaring. Oftewel: Napoli is een supercompleet elftal.

Transferbeleid staat als een huis
Wat de Azzurri nog meer zo goed maakt, is het feit dat de selectie in stand blijft. Napoli verkocht vorig jaar Gonzalo Higuaín voor een monsterbedrag aan Juve en haalde Arek Milik daarvoor terug. Deze zomer was het opvallend rustig in Napoli. Sarri kon met nagenoeg dezelfde selectie bouwen aan een nog beter elftal. Sterker nog, de club verloor geen enkele basisspeler en kocht alleen in voor de breedte. Daar zouden meer clubs een voorbeeld aan moeten nemen!

Einde tijdperk?
Het tijdperk Juventus kan dus zomaar doorbroken worden. Dan moet het elftal wel tot het einde scherp blijven en goed moeten omgaan met de druk. Als dat lukt, wordt de Serie A voor het eerst in jaren weer eens anders. De kans is dit jaar groter dan ooit dat Italië weer eens een andere kampioen krijgt dan Juventus. We gaan het zien!