Huddersfield Town wint dé wedstrijd van 200 miljoen euro via strafschoppen

admin • 20:54, 29-05-2017 / Laatste Update: 07:57, 08-01-2024

Huddersfield Town heeft de wedstrijd om 200 miljoen euro gewonnen en promoveert ten koste van Reading naar de Premier League. In een kolkend Wembley werd het duel voor 77.000 toeschouwers beslist na strafschoppen, 4-3 in het voordeel van Huddersfield.

200 miljoen euro naar de winnaar, dat is de reden waarom de wedstrijd om promotie naar de Premier League de 170 million pounds game wordt genoemd. Door het tv-geld in Engeland en de commercie om de best bekeken competitie wereldwijd heen krijgt de winnaar van dit duel meer geld dan de club die de Champions League wint (84 miljoen euro).

Huddersfield Town kreeg na 10 minuten een enorme kans om het miljoenenbal te openen. Isaiah Brown kreeg een kans over open doel nadat doelman Ali Al-Habsi uit Oman slecht reageerde op een voorzet van topscorer Elias Kachunga. De oud-Vitesse-speler schoot de niet te missen kans een halve meter naast de doelpalen van Wembley.

10' CHANCE #htafc 0-0 #readingfc: Smith & @ekachunga15 combine; Kache's cross fizzes across the area but @izzyjaybrown puts it wide (AT)

— Huddersfield Town (@htafcdotcom) 29 mei 2017

Reading, waar Joey van den Berg in de basis stond, begon minder aan het duel dan de opponent uit Huddersfield, dat 7 minuten later weer een kans kreeg op een doelpunt. Niemand reageerde op een indraaiende vrije trap van Chris Löwe, waardoor de bal naast het doel ging. Reading, dat last van de druk leek te hebben in de beginfase, liep ook al snel tegen 2 gele kaarten aan. 1 daarvan was voor professioneel overtredingenmaker Van den Berg.

📷 Lewis Grabban takes a strike at the Huddersfield goal pic.twitter.com/TZlQOI0wnA

— Reading FC (@ReadingFC) 29 mei 2017

Terwijl de 22ste minuut begon, en het klaterende applaus klonk voor de slachtoffers van de aanslag op Manchester werden herdacht, leek Huddersfield Town dichter en dichter bij het openingsdoelpunt te komen. Begon Reading steeds meer in balbezit te komen. Dat het daar niks mee deed, leek omdat het middenveld nauwelijks werd bereikt in het centrum van het middenveld, wat de verdiensten was van The Terriers.

22: #WeStandTogether@htafcdotcom, @ReadingFC and all inside @wembleystadium unite.#PlayOffFinal pic.twitter.com/yoEcWjC4er

— EFL (@EFL) 29 mei 2017

The Royals kwamen in de 34ste minuut voor het eerst in de buurt van het doel van Huddersfield-doelman Danny Ward. Chelsea-huurling John Swift kreeg geen power aan de bal. Huddersfield speelde met wisselende druk, wat vaak begon met spits Nakhi Wells. De Bermudaanse spits liep in 2011 nog stage bij Ajax, maar koos toen voor Bradford City.

De Nederlanders Rajiv van la Parra en Van den Berg speelden een zeer degelijke 1ste helft. Roy Beerens bleef voorlopig nog samen met Reading-coach Jaap Stam op de bank. De brillen konden in ieder geval nog niet af bij de thee. De ruststand: 0-0.

Royale kansen

De 1ste mogelijkheid op een doelpunt in de 2de helft kwam via Reading, dat Swift krachtig uit zag halen, maar Ward de bal tegen zag houden. The Royals begonnen beter aan deze helft dan de vorige.

Van den Berg ging constant voorop in de strijd en bleef achterin hout hakken, waar bomen uit Huddersfield stonden. Een speler naar het hart van de echte Brit. Toch nam Stam geen risico met de oud-verdediger van PEC Zwolle en sc Heerenveen. In de 63ste minuut haalde hij de 31-jarige verdediger naar de kant.

Reading sub...

⬅️ Van den Berg

➡️ Obita

First change. Blackett comes in as one of the centre-halves, Obita into left-back.

Ook Kachunga werd naar de kant gehaald, iets waar de Huddersfield-topscorer op zijn zachts gezegd niet blij mee was. De Congolees sloeg bij aankomst op de Wembley-bank keihard op de stoelen. Ondertussen bleef zijn ploeg op het veld wel het gevaarlijkst. Met name het vlotte spel van Van la Parra was soms een genot voor het oog.

Mocht zijn Huddersfield promoveren dan is het de 1ste Engelse ploeg ooit die met een negatief doelsaldo promoveert: 56 voor, 58 tegen. Met nog een kwartier te spelen liep de spanning op in Londen. Reading had balbezit, Huddersfield Town was gevaarlijker.

76' CHANCE #htafc 0-0 #readingfc: Mooy cuts in past Williams & pulls it back to @CollinQuaner in the box who fires wide. Close! (AT)

In de 81ste minuut kreeg invaller Jordan Obita de grootste kans op een doelpunt voor Reading. De 23-jarige Engelsman stond volledig vrij in het strafschopgebied van Huddersfield, maar dacht dat het slim was om de bal met zijn dijbeen te verlengen. Dat was het niet, voor een aanname en schot had de aanvaller genoeg tijd.

Mede door een blessure van Huddersfield-verdediger Tom Smith kwamen er maar liefst 7 minuten extra tijd bij. Daarin kreeg Reading-aanvoerder Chris Gunter de 1ste kans op een goal, maar zijn kopbal belandde op het dak van het doel.

SEVEN added minutes at the end of this play-off final... still 0-0.

Verder waren er 2 afstandsschoten, maar er moesten meer dan 97 minuten aan te pas komen om een winnaar uit te wijzen. Brighton and Hove Albion en Newcaslte United waren als nummer 2 en 1 al zeker van Premier League-voetbal volgend seizoen. Wie daar als 3de bij zou komen, was tot aan het eind van de wedstrijd gissen.

END OF 90 MINUTES | Huddersfield 0-0 Reading.

We're going the distance... pic.twitter.com/nt2O5WcZfw

Hudderfield's Brown werd in het 1ste gedeelte van de verlenging gewisseld voor Chelsea-huurling Kasey Palmer. Beerens kwam niet meer in het veld. Liam Kelly was de laatste wissel van Reading. McCleary kreeg in de laatste minuut van de 1ste verlenging een kans om Reading op voorsprong te brengen, maar zijn schot met links ging een meter naast het goal van Ward.

Hoe langer de verlenging duurde, hoe meer de spanning kwam te liggen op dat ene schot, dat winnende schot ter waarde van 200 miljoen euro. Het begon er steeds meer op te lijken dat dat schot vanaf 11 meter gelost zou worden. Man van de wedstrijd: Huddersfield-verdediger Michael Hefele. De oud-aanvoerder van Dynamo Dresden liep de hele verlenging met een zware polsblessure over het veld, maar ging toch gewoon door.

Oud-Ajax-stagiair Wells kreeg in de 117de minuut ook een mogelijkheid om The Terriers op voorsprong te zetten, maar de spits uit Bermuda schoot centimeters naast het doel van de 35-jarige Al Habsi.

116' CHANCE #htafc 0-0 #readingfc: Town broke from the clearance; @kaseypalmer45 picked out @nahkiwells who dragged a shot wide (AT)

Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen in dit duel.

AFTER EXTRA TIME | Huddersfield 0-0 Reading.

After two hours of football, it'll be spot-kicks to decide who reaches the Premier League. pic.twitter.com/8A3LjmAqf1

De Welshe doelman Ward, die wordt gehuurd van Liverpool, tegenover Al Habsi uit Oman. De pingels werden genomen voor het gezicht van Huddersfield Town en Reading mocht als 1ste aanleggen.

Strafschoppenreeks

Reading-speler Yann Kermorgant opende het bal, met een treffer. Löwe mocht gelijkmaken en deed dat ook: 1-1. Daniel Williams vuurde de 2de penalty voor Reading binnen: 2-1. De geblesseerde Hefele schoot op Al Habsi waarna de score 2-1 bleef. Liam Kelly maakte ook de 3de voor Reading: 3-1. Nakhi Wells maakte zijn penalty wel: 3-2. Liam Moore miste de 4de penalty voor Reading waardoor de stand 3-2 bleef. Aaron Mooy maakte zijn pingel prachtig waardoor de stand 3-3 werd. Invaller Jordan Obita wist zijn penalty niet te maken, waardoor Huddersfield voor de wedstrijd mocht schieten. Schindler mocht aanleggen voor het schot van 200 miljoen euro en raakte: 3-4.