‘Ik hou van hem, Virgil van Dijk is de beste verdediger van de wereld’

2 augustus 2020

EPA
Virgil van Dijk

Rio Ferdinand is een groot van van Virgil van Dijk. De oud-verdediger van Manchster United looft in de podcast ‘The Beautiful Game’ de 29-jarige Nederlander van Liverpool: ,,Ik hou van hem. Ik denk dat hij op dit moment de beste verdediger van de wereld is.”


Van Dijk kan dus op de complimenten rekenen van Ferdinand, maar over het algemene niveau van verdedigers is de oud-speler minder enthousiast. ,,Als we het hebben over wereldverdedigers, kan ik 5, 6, 7, 8 en misschien wel 9 namen noemen uit mijn tijd, terwijl ik nu niet eens één hand kan vullen met topverdedigers. En dat is geen disrespect, maar we hebben het over topspelers hier. Virgil zou denk ik in alle periodes een topspeler zijn.”

Tegen 2 spitsen
Ferdinand, die in 2015 zijn carrière beëindigde bij Queens Park Rangers, merkt wel op dat de huidige centrale verdedigers vaak tegen één spits spelen, in plaats van 2. ,,Het spel nu is anders. Het enige wat ik nog graag wil zien van hem (Van Dijk, red.) is dat hij speelt tegen twee spitsen. Dat hij, 90 minuten lang, week in week uit, 2 spitsen beteugelt samen met zijn kompaan achterin.”

Top 5
Van Dijk heeft bij Ferdinand ook een plekje in zijn 'top vijf’ van beste centrale verdedigers in de Premier League-historie. ,,Ik zou gaan voor Nemanja Vidic, Vincent Kompany, John Terry, Van Dijk en Sol Campbell. Dat zouden mijn vijf namen zijn.”

Stam
Ferdinand besefte zich echter snel dat hij naast Van Dijk nog een Nederlander is vergeten in de lijst: Jaap Stam. De 41-jarige Engelsman, 81-voudig international, liet weten Stam zeker weten in zijn top vijf op te nemen, maar niet wist wie hij dan uit de lijst zou moeten halen.