Immunoloog wijst naar Atalanta-Valencia als mogelijke oorzaak van corona-explosie in Italië

19 maart 2020

Getty Images

In Italië is de coronacrisis nog net even wat erger dan in Nederland. Heel het land zit op slot vanwege het virus. Een Italiaanse immunoloog denkt dat de wedstrijd tussen Atalanta en Valencia op 19 februari heeft bijgedragen aan de gigantische explosie van besmettingen in het land. Dat vertelt hij in gesprek met Corriere dello Sport.


Bergamo wordt het epicentrum van coronabesmettingen in Italië genoemd. Vooral Noord-Italië is hard geraakt door het nieuwe virus. Dat kan volgens immunoloog Francesco Le Foche te maken hebben met de Champions League-wedstrijd tussen Atalanta en Valencia.

Verspreiding
"Bergamo is een zeer populaire regio voor economische- en sociale uitwisselingen. Een ideaal medium dus voor het coronavirus", weet La Foche. Bij de wedstrijd tussen Atalanta en Valencia reisden zo'n 40.000 fans - met vermoedelijk een hoog aantal besmette personen - af naar Milaan. Ze speelden daar omdat er gewerkt werd aan het eigen stadion. Een paar weken later was het ook in de regio Milaan gekkenhuis qua besmettingen.

"Sinds die wedstrijd is er een maand verstreken. Tijd is relevant voor virussen", zegt La Foche. "De verzameling van duizenden schreeuwende en knuffelende fans, op 2 centimeter van elkaar verwijderd heeft mogelijk het virus op gigantische wijze verspreid."

Besmette fans
Volgens La Foche waren alle ingrediënten aanwezig om het virus te verspreiden. "Zeer hoge en snelle verdrijving van virale deeltjes uit de bovenste luchtwegen, mond en neus. We hebben het hier over een historische wedstrijd met veel goals. Ik denk dat vrijwel iedere fan naar het stadion is gegaan, ook mensen die koortsig waren of symptomen van het virus vertoonden."

Een paar weken na de wedstrijd tussen beide elftallen waren 2 spelers van Valencia besmet met het virus: Ezequiel Garay en Eliaquim Mangala. Volgens de club zelf was er 35 procent van de spelers en staf die in Italië was geweest besmet met het coronavirus.