Interview met Van Bronckhorst in China: ‘Nu kijk ik bezorgd naar Europa in plaats van andersom’

6 april 2020

Soccrates Images

Giovanni van Bronckhorst zat juist tijdens de grote uitbraak van het coronavirus in brandhaard China. De voetbaltrainer werd coach van Guangzhou R&F en beleefde de strenge Chinese maatregelen van dichtbij. Een paar maanden later, nu heel de wereld ondergedompeld is in corona, kijkt China en dus ook Gio bezorgd naar Europa.


"We hebben het allemaal gezien", zegt Van Bronckhorst tegen het AD. "Toen we hoorden van de 1e besmettingen in Wuhan in december, ging iedereen toch gewoon door met z’n leven? Wie had nou kunnen denken dat het zo snel en zo dodelijk de wereld over zou gaan? Toen ik net na de jaarwisseling officieel tekende bij Guangzhou R&F, waren er wel mensen die zeiden ‘doe voorzichtig’. Maar nu is het de omgekeerde wereld. In China komt het leven echt weer op gang. Eerst maakten mijn vrienden en familie zich zorgen om mij hier in China. Nu is het eerder andersom, ik kijk bezorgd hoe het virus zich in Europa verspreidt."

'Systemen en details'
Ook in de 'nieuwe' wereld moet Van Bronckhorst, die met Feyenoord in 2017 nog kampioen werd, 'gewoon werken'. "Het is vreemd om nu voetbaltrainer te zijn. De spelers, maar ook de technische en medische staf waren begrijpelijkerwijs zo enorm bezig met het virus en met hun families. Ze wilden naar huis, hun naasten bij staan. Ga als trainer dan maar eens over systemen en details praten."

Laatste fase in China
Spijt van zijn overgang naar China heeft 'Gio' niet. "Iedereen heeft er last van. Waar ik nu ook had gezeten, het coronavirus had het dagelijkse leven bepaald. Zoals het virus ook bepaalt wanneer alles weer normaal is. In China is hopelijk de laatste fase ingegaan. In Europa is er volop stress over hoe en wanneer de competities nog uit te spelen. Dat is hier anders, want we moeten nog aan het seizoen beginnen. Dat neemt de druk die nu wel in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en ook Nederland heerst, hier weg."