Wie is dit 19-jarige jochie van Salzburg? De meest scorende spits van Europa!

24 oktober 2019

ANP

Hij komt als een komeet en maakt grote indruk op de Europese velden. Erling Braut Haaland is op dit moment de meest scorende spits van Europa en hij is nog maar 19 jaar oud. Maar wie is die spits van Red Bull Salzburg eigenlijk?


Haaland werd op 21 juli 2000 geboren in het Engelse Leeds. Het voetballen heeft ie niet van een vreemde, want zijn vader is Alf-Inge Håland (speelde 34 interlands voor Noorwegen). Zijn vader is vooral bekend van het incident met Roy Keane, toen Haland bij Manchester City de derby tegen United speelde.
Ole Gunnar Solskjaer
Hij begon met voetballen in Noorwegen en daar maakten ze vorig jaar echt kennis met hem. De toen 17-jarige Haaland scoorde in de Noorse competitie 4 goals binnen een kwartier voor zijn club Molde FK.

Op dat moment was Ole Gunnar Solskjaer zijn trainer en toen de coach naar Manchester United ging, tipte hij de Engelse club. Solskjaer vergeleek Haaland met niemand minder dan Romelu Lukaku, maar in plaats van een Premier League-avontuur, ging de Noor vanaf begin 2019 bij Red Bull Salzburg spelen.

9x in 1 wedstrijd
Haaland is jeugdinternational van Noorwegen en daar doet hij ook iets met doelpunten maken. Op het WK Onder-20 jaar maakte hij voor zijn land liefst 9 goals in de met 12-0 gewonnen wedstrijd tegen Honduras. Daarmee werd hij meteen de topscorer van het toernooi.
Warmdraaien
Weer terug naar Salzburg, want daar mocht Haaland een half jaartje warmdraaien. Maar sinds dit seizoen moet hij er staan. En eigenlijk sinds het eerste moment van dit seizoen was Haaland trefzeker namens de Oostenrijkse blikjesclub. In de eerste competitiewedstrijd lukte het nog even niet, maar dat heeft de spits geweten. In de 6 wedstrijden daarna maakte hij 11 goals en daar zaten zelfs 2 hattricks bij.

Doelpuntenmachine
Dat is natuurlijk bizar, maar in de Champions League kan Haaland dit kunstje ook! In de groepsfase scoorde hij in de eerste wedstrijd tegen Racing Genk een loepzuivere hattrick, pikte hij een goaltje mee op Anfield tegen Liverpool en schoot hij er woensdag ook weer 2 in tegen Napoli. 6 uit 3 in de groepsfase van de Champions League, het hoogste podium in Europa, zijn natuurlijk heerlijke cijfers.

En het houdt niet op, want in de Champions League schreef de spits geschiedenis met al zijn goals. Nog nooit maakte iemand zoveel goals in de eerste 3 wedstrijden van het miljoenenbal.  Inmiddels staat de teller na 13 officiële wedstrijden al op 20 (!) goals. Waar gaat dat eindigen?

Check hier zijn hattrick tegen Genk!