Dit is het bizarre verhaal van Serie A-promovendus S.P.A.L.

15 mei 2017

anp

Heb je ooit van de Italiaanse club S.P.A.L 2013 gehoord? Waarschijnlijk niet en is het de hoogste tijd dat je de club leert kennen, want het lijkt erop dat ze volgend seizoen in de hoogste afdeling te bewonderen zijn tegen Juventus, Napoli en AS Roma. Ondanks dat de ploeg zaterdag een nederlaag leed (2-1 verlies bij Ternana), was de club zeker van promotie vanuit de Serie B. En dat terwijl de club 4 seizoenen geleden bijna dood en begraven was. Sportnieuws.nl dook in het zeer bijzondere verhaal van Biancazzurri.


In de jaren 60 en 70, een eeuwigheid geleden dus, was S.P.A.L. een vaste gast in de Serie A. In 1968 sloeg het noodlot toe en degradeerde ze, wat het startsein bleek voor tientallen jaren ellende. Wanbeleid, geldproblemen en faillissement-zorgen waren ineens aan de orde van de dag.

Zie ook: alle gepromoveerde en gedegradeerde clubs in de Europese topcompetities

Geluk bij ongeluk na financiële problemen
De problemen voor de club – die in 1907 werd opgericht door een groep priesters – kwamen in 2013 tot een kookpunt. S.P.A.L. had extreme geldzorgen en alleen een fusie met Giacomense, een andere club uit het stadje Ferrara, kon voorkomen dat de club via de achterdeur de geschiedenis van het Italiaanse voetbal zou verlaten.

Die fusie bleek het grootste geluk bij een ongeluk dat de club maar kon overkomen. De voorzitter van Giacomense, Walter Mattioli, werd nu ook de baas van het ‘nieuwe’ S.P.A.L. Hij benoemde een oud-speler van Giacomense, Davide Vagnati, tot technisch directeur en is samenwerking met investeringen van een rijke familie bouwden zij aan een stabiele club.

Het eerste jaar na de fusie kwam de club uit op het 4e niveau van Italië. Door een reorganisatie in het Italiaanse voetbal was een 6e plek genoeg om het komende seizoen in de Lega Pro (3e niveau) uit te mogen komen. Daar had S.P.A.L het knap lastig en in december 2014 werd Leonardo Semplici aangesteld als trainer om de tegenvallende resultaten tegen te gaan.

Inhaalslag
En dat bleek een gouden zet. De club maakte een geweldige inhaalslag en onder leiding van de tactisch zeer sterke Semplici eindigde S.P.A.L zelfs als 4e. Dit was net niet genoeg voor promotie, maar de toon was gezet. Het goede spel werd het volgende seizoen doorgezet en met grote overmacht greep de club de titel én dus promotie naar de Serie B.

Daar staat de club nu ook weer dik bovenaan en is het een kwestie van tijd voor promotie naar de Serie A een feit wordt. Met nog 3 wedstrijden te gaan heeft de club nog 3 puntjes nodig om de sensationele opmars in de Italiaanse voetbalpiramide te complementeren.

De spelers
Semplici heeft van een volledig Italiaanse selectie een heerlijke cocktail weten te brouwen met grote talenten en ervaren rotten in de mix. En er zitten een paar bijzondere ingrediënten in. Wat te denken van Alex Meret, de 20-jarige keeper. Hij wordt gehuurd van Udinese, maar maakte dit seizoen zó veel indruk dat hij in maart werd opgeroepen voor het nationale elftal van Italië. Zo zat hij op de Italiaanse bank in de Arena tijdens de oefenwedstrijd tegen Nederland (1-2).

Op het middenveld vinden we Manuel Lazzari. Hij is dé publiekslieveling van de supporters en dat heeft er alles mee te maken dat hij er in 2013/2014 ook al bij was toen de club nog op het 4e niveau uitkwam.

Oude rotten
In de aanval staan 2 zeer ervaren sluwe spitsen. Zo keerde de 32-jarige Mirco Antenucci afgelopen seizoen terug na een avontuur bij Leeds United. Antenucci is topscorer van de ploeg met 18 goals uit 36 wedstrijden. Vanaf de winsterstop werd Antenucci bijgestaan door de 35-jarige Sergio Floccari.

Floccari kent het klappen van de zweep en speelde bijna heel zijn carrière in de Serie A, tot deze winter. Bij Bologna werd er geen waarde meer gehecht aan zijn aanwezigheid, maar in de Serie B toont hij zich met 7 goals in 14 wedstrijden nog zijn grote waarde.

Cirkel is rond
Ook Gianmarco Zigoni, een andere aanvaller van de ploeg, is van grote waarde. Hij is de zoon van Gianfranco Zigoni, en dat was weer de man die S.P.A.L. als speler van Juventus in 1968 met een beslissende goal uit de Serie A schoot. Nu. 49 jaar later, speelt Gianmarco een belangrijke rol in de terugkeer van de club en lijkt de cirkel rond.
Volgend seizoen zien we hem, en de rest van het hechte collectief dat Semplici heeft gesmeed, terug in de Serie A.