Dit is de eerste keer dat de UEFA Super Cup een Engels onderonsje is

14 augustus 2019

PA Sports

Maar liefst 5 keer was de UEFA Super Cup een wedstrijd tussen 2 Spaanse ploegen. Eenmaal stonden 2 Italiaanse teams tegenover elkaar, maar nog nooit speelden er 2 clubs uit de beste competitie ter wereld tegen elkaar: de Premier League. Tot nu!


Woensdagavond (21:00 uur) strijden Champions League-winnaar Liverpool en Europa League-winnaar Chelsea om de Super Cup. Liverpool versterkte zich amper de afgelopen transferperiode, terwijl Chelsea geen spelers mocht aantrekken vanwege een straf. In de opstellingen zullen we dus geen (heel) verrassende namen tegenkomen.

De Spaanse onderonsjes
De afgelopen jaren zagen we bijna alleen maar Spaanse clubs tegenover elkaar in de Super Cup. In 2014, 2015, 2016 én 2018 was dat het geval. Manchester United was in 2017 te sterk voor Ajax in de EL-finale, maar ook in dat jaar won een Spaanse club (Real Madrid) de Champions League.

Geschiedenislesje
In de tijd van de Berlijnse muur wonnen 2 Duitse teams eens de grote Europese toernooien. Bayern München won in 1974 de Europa Cup I, FC Magdeburg won in datzelfde jaar de Europa Cup II. Omdat München in West-Duitsland lag en Magdeburg (Maagdenburg) in Oost, ging het feestje niet door.

De enige keer dat 2 Italiaanse teams elkaar tegenkwamen, was in 1990. CL-winnaar AC Milan won toen over 2 wedstrijden van Sampdoria. Tot en met 1997 werd de Super Cup over 2 wedstrijden gespeeld.