Wie is Quique Setién, de nieuwe trainer van FC Barcelona?

14 januari 2020

Getty Images

FC Barcelona gooide maandagavond laat Ernesto Valverde definitief op straat. Zijn ontslag hing al in de lucht, want de Catalanen flirtten de afgelopen dagen al vaker met mogelijke opvolgers. Ronald Koeman werd genoemd, Xavi werd genoemd. Zij bedankten beide en dus viel de keus op Quique Setién. Wie???


Setién (61) tekende tot medio 2022 bij Barcelona. Hij was eerder eigenlijk alleen nog maar trainer geweest bij wat kleinere clubs in Spanje, als CD Lugo en Las Palmas. Van 2017 tot de zomer van 2019 stond hij aan het roer bij Real Betis. Bij die club maakte hij echt naam.

Fan van Cruijff, en Cruijff was fan 
Hij leidde Betis in zijn 1e seizoen naar de 6e plek in La Liga. Daarmee mocht de club Europa in. In de Europa League eindigde Betis bovenaan in een poule met Olympiakos Pireaus, AC Milan en Dudelange. In de 2e ronde bleek het Franse Stade Rennes te sterk.

Maar het belangrijkste: Setién bevestigde in die periode zijn naam als aanvallende trainer. Hij is een aanhanger van de filosofie van Johan Cruijff, en dan heb je in Camp Nou natuurlijk al snel een streepje voor.

Laatste thuisnederlaag 
Dat ondervond Barcelona eind 2018 trouwens zelf. In een spectaculaire wedstrijd won Betis op 11 november met 4-3 in het stadion van de Catalanen. Met fris en aanvallend voetbal nog wel! Het is nog altijd de laatste thuisnederlaag van Barcelona in de competitie.

Tekst loopt door onder video: 
Barça-middenvelder Sergio Busquets was zelfs zo onder de indruk, dat hij zijn shirt afstond aan Setién met de tekst: 'Bewondering voor hoe jij het voetbal begrijpt.'

Ook de beheerders van het Twitter-account van de overleden Johan Cruijff lieten weten blij te zijn met de komst van Setién. 'De meest Cruijffiaanse trainer van 2018 zit nu bij een team van Cruijff.'