Italië voor het eerst sinds '58 niet naar WK na gelijkspel tegen Zweden

Pro Shots / Action Images

admin • 23:41, 13-11-2017 / Laatste Update: 16:19, 05-01-2024

Het is Zweden wonder boven wonder gelukt het WK van 2018 te bereiken. In het San Siro in Italië werden de Scandinaviërs 90 minuten lang belegerd door een getergd en agressief spelend Italië, maar doelpunten bleven uit. Italië gaat zo voor het eerst sinds 1958 niét naar een wereldkampioenschap voetbal.

In de eerste helft was het, met uitzondering van 2 momenten, eenrichtingsverkeer van de Italianen. De 2 momenten waarin Zweden gevaarlijk was, werd hen 2 keer een penalty onthouden. Matteo Darmian maakte in de 13de minuut hands in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Mateu was duidelijk: géén penalty. In de 30e minuut was het een nóg duidelijkere handsball van Andrea Barzagli, maar wederom geen 11-meter.

Bijna doelpunt Italië

Tegen het eind van de 1e helft perste Italië er een slotoffensief uit van iets meer dan 5 minuten. Het doel van de Zweden werd belegerd, waarbij Immobile het dichtst bij de openingstreffer was. De bal rolde al richting de goal, maar Andreas Granqvist wist hem voor het krijt weg te werken.

Vuurwerk

De 2e helft ging verder waar de 1e was gebleven: een belegering van het Zweedse doel door Italië. Dat leverde een paar kansjes op, maar tot een goed schot op doel kwam het niet. De sporadische kansjes die Zweden kreeg werden door de Italianen in de kiem gesmoord, of door de Zweden huizenhoog over geschoten.

Maar waar de Zweden de bal bijna het stadion uit lanceerden, deden de Italianen dat eigenlijk ook. Met nog 10 minuten te spelen was de spanning om te snijden. Het was eigenlijk wachten tot het Italiaanse doelpunt viel, maar het wilde maar niet lukken. El Shaarawy had hem in de 87e minuut op zijn slof, maar door uitstekend keeperswerk bleef het maar 0-0. In de 90+1e minuut dacht Italië bij een 5e handsbal dan eindelijk die felbegeerde penalty te krijgen, maar ook nu ging de bal niét op de stip. Zweden gaat dus ten koste van Italië naar het WK in Rusland.

Wát een wonder! Zweden houdt stand in San Siro en gaat naar het WK! #Italie #Zweden #ItaSwe #Wc2018