‘Keuze’ voor Standard Luik-spelers: werkloosheid of deel van lonen naar ziekenhuizen

26 maart 2020

BELGA

Het bericht van Standard lijkt heel mooi. 'Een volledige club verenigd tegen het coronavirus. Dinsdag werd er een voorstel gedaan aan de spelers om een groot deel van hun salaris in te leveren zolang de periode van inactiviteit aanhoudt. Een groot deel van de spelers stemde spontaan in.'


Maar het zorgde toch voor wat gefrons bij een deel van de spelersgroep - waar ze intussen bijna allemaal akkoord gingen. Zij voelen zich een beetje in de maling genomen door de Standard-directie. Vooral door de manier waarop alles verliep.Een mailtje met 2 opties", aldus een makelaar. "

"Technische werkloosheid of een verminderd loon. Zonder voorafgaand overleg. Pas op: de spelers zijn natuurlijk solidair met de zorgsector. En ze willen zeker iets doen om te helpen. Maar je kan dat als club toch anders aanpakken? Niet zo dwingend. Zoals Anderlecht. Zij lichtten eerst Vincent Kompany in, die overlegde met de spelers. Dan komt het ook in orde, hoor. Bij Standard is het: teken dit of dat en je moet zo snel mogelijk antwoorden."

Kan dat eigenlijk zomaar? "Op juridisch vlak is er geen probleem", zegt Stijn Francis van managementbureau Stirr Associates - dat onder meer de zaken behartigt van verdediger Zinho Vanheusden. "Alleen moeten ze wel een schriftelijke toestemming hebben van de speler als die kiest voor een verlaging van het salaris, in tegenstelling tot wanneer hij zou kiezen voor een systeem van technische werkloosheid."