Komt er voor het eerst sinds 19 jaar een andere Portugese kampioen dan Porto of Benfica?

6 mei 2021

AFP
Sporting-Porto-pepe

FC Porto of Benfica? Elk jaar was dat de vraag in Portugal bij het aanwijzen van de nieuwe landskampioen. Dit jaar is het echter Sporting Lissabon dat er vandoor lijkt te gaan met het kampioenschap. Als Porto donderdagavond verliest van Benfica heeft Sporting 9 punten voorsprong met nog 3 wedstrijden te spelen.


In het seizoen 2001-2002 was Sporting zelf de laatste kampioen voordat de overheersing van Porto en Benfica begon. De 2 seizoenen daarvoor waren Boavista en Sporting ook te sterk voor de 2 traditionele topclubs van Portugal.

Ongeslagen
Dit seizoen is Sporting ijzersterk. Na 31 speelronden heeft de club nog steeds niet verloren en er werd slechts 7 keer gelijkgespeeld. Terwijl Benfica en Porto Europees energie verspilden kon Sporting, dat in de voorronden van de Europa League werd uitgeschakeld, zich volledig focussen op het binnenhalen van het eerste kampioenschap sinds 19 jaar.

Bijna kampioen?
Donderdagavond om 19.30 uur spelen Benfica en Porto tegen elkaar en kan de voorsprong van Sporting 9 punten blijven. Bij een gelijke stand wordt eerste gekeken naar het onderling resultaat maar dat is ook gelijk tussen Porto en Sporting. De club uit Lissabon heeft op dit moment een beter doelsaldo dan Porto (+41 om +34). In 3 wedstrijden kan Porto theoretisch nog voorkomen dat er na 2002 weer een andere club kampioen wordt dan Benfica of Porto.

Stand
1. Sporting Lissabon 31-79
2. FC Porto 30-70
3. Benfica 30-66