Koploper Dortmund vecht zich naar zege in Kohlenpott-derby, Lewandowski helpt Bayern

ProShots

Sjors Tanis • 18:26, 08-12-2018 / Laatste Update: 20:09, 08-01-2024

Borussia Dortmund heeft de altijd extreem beladen Kohlenpott-derby met Schalke 04 heel nipt weten te winnen. De koploper van de Bundesliga pakte de 3 punten bij Schalke dankzij een late treffer van Jadon Sancho: 1-2.

Dortmund liet de laatste jaren wel eens punten liggen in de derby tussen de clubs uit het Ruhrgebied en dat leek ook nu te gaan gebeuren. Maar een laat doelpunt van Sancho zorgde voor veel vreugde bij Dortmund.

Vroege treffer cruciaal

Al na 7 minuten was het raak in de beladen derby. Thomas Delaney trof doel en zette de bezoekers op voorsprong. In het vervolg kwam de derby nooit écht los, maar na 61 minuten stond het wel 1-1 na een treffer van Daniel Caligiuri. In de slotfase ging de koploper vol op zoek naar de winnende treffer en die viel een kwartier voor tijd: na een mooie combinatie met Raphael Guerreiro schoof Sancho de bal binnen: 1-2. Dortmund heeft nu, na 14 duels, 36 punten en verloor nog altijd geen wedstrijd. Schalke 04 blijft op 14 punten en staat daarmee in de middenmoot.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Lewandowski goud waard voor Bayern

Bayern München begon de 14e speelronde als nummer 4 van de ranglijst, maar dankzij een 2-0 zege op 1. FC Nürnberg klimt de Rekordmeister (voorlopig) naar plek 2 in de Bundesliga. Bayern mocht vooral spits Robert Lewandowski bedanken. De Pool maakte voor rust al 2 doelpunten in de Allianz Arena in München. Na rust was ook ervaren kracht Franck Ribéry nog trefzeker: 3-0.

De ploeg uit München, waar Arjen Robben geblesseerd is, heeft nu 27 punten uit 14 wedstrijden en staat voorlopig 2e. De achterstand op koploper Dortmund blijft met 9 punten groot.

(Tekst gaat verder onder de foto's)

Bayern neemt die 2e plek ook over dankzij een uitglijder van RB Leipzig. Die club ging hard met 3-0 onderuit bij SC Freiburg. Nils Petersen, Gian-Luca Waldschmidt en Mike Frantz zorgden voor de doelpuntenproductie namens Freiburg, dat steviger in de middenmoot staat dankzij de toch wel verrassende zege op RB Leipzig.

Borussia Mönchengladbach heeft 26 punten, maar speelt morgen nog in de 14e speelronde en kan dus plek 2 innemen bij een zege.

Overige uitslagen

Verder speelde VfL Wolfsburg in eigen huis met 2-2 gelijk tegen 1899 Hoffenheim. De bezoekers kwamen nog wel op voorsprong, maar nog voor rust werd die achterstand door Wolfsburg omgebogen in een voorsprong: 2-1. In de slotfase bracht Andrej Kramaric zijn ploeg Hoffenheim toch een punt.

Bayer Leverkusen won thuis met 1-0 van FC Augsburg door een treffer van Lucas Alaris 15 minuten voor tijd.