Lingard over mentale problemen: ‘Zelfs hij wist toen niet wat ik doormaakte’

22 april 2021

Getty
Lingard.

Jesse Lingard is de laatste maanden in topvorm bij West Ham United, maar de Engelsman kende ook mindere tijden. In een interview met Presenting op YouTube vertelt Lingard dat hij (zware) mentale problemen heeft gehad.


"Ik heb wedstrijden gehad dat ik het prima vond om op de bank te zitten", aldus de 28-jarige voetballer.

Ander persoon
Lingard geeft aan dat zijn mentale problemen de afgelopen jaren ook op het veld zichtbaar waren. "Ik hoefde niet te voetballen omdat de geest er niet was. Ik was niet gefocust, dacht alleen maar aan andere dingen en kropte alles op. Zo werkt het niet als je wilt presteren als voetballer." Inmiddels heeft Lingard het roer omgegooid door te praten over zijn problemen. "Het voelt alsof je niet dezelfde persoon bent.Zelfs tijdens wedstrijden had ik het gevoel dat het spel me gewoon voorbij ging. Alsof ik er niet bij wilde zijn. Het was heel gek."

Broer toont problemen
"Ik denk dat de lockdown me op een bepaalde manier heeft veranderd", aldus Lingard, die met hulp van zijn broer tot inzicht kwam. "Ik keek oude wedstrijden van het WK terug en dacht: ja, dat is de echte Jesse Lingard. Vorig seizoen had ik het gewoon helemaal niet en dat kon je zien. Mijn broer, die bij mij woont, zag dat ook. Hij maakte een video van mij waarop te zien is dat ik op de bank lig en 3 minuten voor mij uit staar. Hij dacht: wat maakt hij door? Het lijkt wel alsof hij het gewicht van de wereld op zijn schouders draagt. En zelfs hij wist toen niet wat ik doormaakte."