Uitgerekend! Op deze datum wordt Liverpool kampioen van de Premier League

20 januari 2020

BSR Agency

Pak de agenda alvast maar en noteer het goed, want dit is de datum dat het in Liverpool een groot volksfeest gaat worden: 14 maart 2020. Waarom? Dat rekenden we hieronder voor je uit! Aan de hand van deze Sportnieuws-cijfertjesfetisj vertellen we je waarom Liverpool die dag voor het eerst sinds 1990 kampioen van de Premier League gaat worden.


Op dit moment gaat Liverpool dik aan de leiding met 64 punten uit 22 wedstrijden. The Reds wonnen al hun wedstrijden tot dusver, behalve tegen Manchester United in oktober (1-1). De 'grootste uitdager' op dit moment is nummer 2 Manchester City, dat met 48 punten uit 23 wedstrijden een straatlengte achter staat. Nummer 3 Leicester City heeft momenteel 45 punten, maar die laten we even buiten beschouwing, omdat Liverpool dan nog meer punten zou moeten verspelen om géén kampioen te worden.

Vorm van het seizoen
Het gemiddelde aantal punten van Liverpool is op dit moment duizelingwekkend hoog met 2,91 punten per wedstrijd. Manchester City (2,09) en Leicester City (1,96) komen daar niet eens bij in de buurt. We kunnen de datum van het kampioenschap het beste bepalen aan de hand van het gemiddelde aantal punten per wedstrijd, omdat deze uitgaat van de vorm van het seizoen.

Absoluut puntenrecord
Als we de 2,91 punten per wedstrijd doorrekenen bij de 64 punten die de ploeg van Jürgen Klopp op dit moment bij elkaar gespeeld heeft, komt ze aan het einde van de rit uit op 110 punten. Een record! Met dit puntengemiddelde komt City (2,09) niet verder dan 79 punten en is Liverpool dus dik en dik kampioen. De vraag is dus echt: wanneer wordt Liverpool kampioen?

Feest bij de aartsrivaal?
We gaan er vanuit dat Liverpool kampioen wordt met minimaal 1 punt meer dan Manchester City zou kunnen halen. Zodra Liverpool 88 punten heeft, staat Manchester City op 63 punten en kunnen zij Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum nooit meer achterhalen. Dat is tijdens speelronde 30. Het mooiste hiervan is dat Liverpool dan op bezoek gaat bij stadsgenoot en aartsrivaal Everton.

14 maart is de datum dat het rode gedeelte van Liverpool feest kan vieren. In het geval dat Manchester City ineens een eindsprint inzet en alles wint, dan zouden zij het kampioenschap van Liverpool nog een paar wedstrijdjes kunnen uitstellen.