Manchester City wacht op uitspraak CAS: Europese uitsluiting ja of nee?

13 juli 2020

Getty Images

De internationale sportrechtbank CAS doet maandag een uitspraak over het beroep van Manchester City tegen de schorsing van 2 jaar voor internationaal voetbal. De UEFA legde de Engelse topclub de straf op wegens het overtreden van de Financial Fair Play. City ging meteen in beroep tegen de uitspraak en daar doet CAS dus uitspraak over.


Mocht de straf blijven staan dat kan Manchester City 2 jaar niet spelen in de Champions League. De kans bestaat dat veel topspelers dan bij de huidige nummer 2 van de Premier League vertrekken. City, als kampioen van Engeland onttroond door Liverpool, is nog actief in de huidige editie van de Champions League die in augustus wordt uitgespeeld. Daarop is de uitspraak niet van invloed.

Nummer 5 naar de CL
Als de straf blijft staan, dan gaat de nummer 5 van de Premier League ook naar de groepsfase van de Champions League volgend jaar. Het wordt dan dus Chelsea, Manchester United of Leicester City die de vruchten kunnen plukken van de straf voor City.

100 miljoen euro per jaar
Uitsluiting van de Champions League kost Manchester City vermoedelijk zo'n 100 miljoen euro per jaar. Het zou voor de eerste keer zijn dat een Europese topclub geschorst wordt voor het overtreden van financiële regels.

Arabische eigenaren
Voetbalclubs mogen van de UEFA niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt via sponsors, tv-gelden, premies en recettes. City wordt ervan beschuldigd geld van de steenrijke Arabische eigenaren als inkomsten te hebben opgegeven.

Real Madrid
City moet in de huidige CL nog af zien te rekenen met Real Madrid. De eerste wedstrijd won City met 2-1 op bezoek in Madrid.