Monaco draait de rollen om en verslaat City (video)

Brian Vesseur • 23:36, 15-03-2017 / Laatste Update: 16:39, 12-12-2023

Gekkenhuis in Monaco! Daar heeft AS Monaco met 3-1 gewonnen van Manchester City in de achtste finale van de Champions League. De thuisploeg verloor de uitwedstrijd nog met 3-5 en moest dus wat goedmaken. Twee doelpunten (en geen tegendoelpunten) bleken genoeg om door te gaan naar de kwartfinale. Kylian Mbappé, Fabinho en Tiemoue Bakayoko zorgden voor de doelpunten van de Monegasken. Leroy Sané was de doelpuntenmaker bij de Engelsen.

Meteen na het eerste fluitsignaal liet Monaco zien dat de spelers verfrissend voetbal spelen. De jonge selectie van trainer Leonardo Jardim zette Manchester City gelijk onder druk en wonnen de strijd op het middenveld. Opvallend, aangezien het middenrif van de Engelsen 5 spelers telde. Omdat Fernandinho de enige verdedigend ingestelde middenvelder was, knalde Monaco er vol overheen.

Benjamin Mendy speelde een grote rol bij de goals in de eerste helft. Eerst wandelde de linksback met souplesse door de defensie van The Citizens heen, maar werd het schot dat daarop volgde gestopt door de keeper. De voorzet die daaruit voortkwam werd binnen getikt door de 18-jarige Kylian Mbappé. Zijn 11e doelpunt in 11 wedstrijden in alle competities. Er stonden pas 8 minuten op de klok.

AS Monaco moet twee keer scoren tegen Manchester City om door te gaan. Na een paar minuten scoort Mbappé al de eerste. #socialreplay #MONMCI pic.twitter.com/il0XzuFyYD

— NUsport (@NUsport) March 15, 2017

City leek aan de grond genageld te staan. De Engelsen konden maar geen fatsoenlijke aanval opbouwen, terwijl Monaco rustig door ging met het verfrissende voetbal. Het duurde een halfuur voordat City nog een stoot te verwerken kreeg. Weer kwam de aanval via links, ditmaal gaf Mendy de voorzet. Fabinho stond al te wachten in de 16 en kon de harde bal van Mendy makkelijk intikken: 2-0.

2-0 AS Monaco! Fabinho schiet zijn ploeg virtueel naar de kwartfinale. Bekijk hier de harde schuiver van de Braziliaan.#socialreplay #MONMCI pic.twitter.com/BJs5wOncW8

Vol zelfvertrouwen kwamen de Monegasken in de tweede helft de kleedkamer uit. Het speelse voetbal was nog steeds aanwezig, maar toch een tikkie terughoudender. Iets meer veiligheid op de nul, zo leek het advies van de trainer. City wilde wel, maar had moeite. Tot er 70 minuten gespeeld waren: Raheem Sterling had lang achter Mendy aangelopen, maar nu was het andersom. De Engelse buitenspeler ontsnapte aan zijn directe verdediger en op doel schoot. Danijel Subasic, doelman van Monaco, redde nog wel, maar kon niet voorkomen dat Leroy Sané de rebound binnenschoot. Opeens zou City - mits het 2-1 zou blijven - doorgaan.

Daar is dan toch het doelpunt! Manchester City komt via Sané op 2-1 en is met deze stand door naar de kwartfinale. #socialreplay #MONMCI pic.twitter.com/NyU03NaIkk

Het was dus 2-1 in het Stade Louis II, waar nog 20 minuten op de klok stonden. Die stand bleef maar een minuut of 5 op het scorebord staan, want het was Monaco dat zich terugvocht. Tiemoue Bakayoko voelde de bal na een voorzet van Thomas Lemar op zijn hoofd belanden en verschalkte Willy Caballero.

Geplaatste kopbal van Bakayoko brengt AS Monaco weer richting de kwartfinale. Stand 3-1 met een kwartier te spelen. #socialreplay #MONMCI pic.twitter.com/SFqZGrl18g

Bijna meteen daarna verliet Mbappé, doelpuntenmaker van de 1-0, het veld. De trainer koos ervoor om de ervaren middenvelder João Moutinho erbij te zetten. Wat terughoudender en een 'veteraan' die het weet hoe je zo'n wedstrijd over de streep trekt.

Ook de trainer van Monaco weet hoe je die laatste minuten door komt. In de 89e minuut wisselde hij aanvoerder Valère Germain, die eerst zijn band nog aan iemand anders moest geven. Nadat hij de scheidsrechter even had gesproken hobbelde hij naar de zijlijn, zodat Nabil Dirar nog even kon ballen. De jonge aanvaller overleefde met zijn ploeg de slotfase en stak zijn handen in de lucht: door naar de kwartfinale!