Nationale team van Denemarken in rouw: keeperstrainer (62) overleden

9 december 2021

via REUTERS

Denemarken rouwt om het overlijden van Lars Høgh, voormalig doelman van het Deense nationale elftal en tot dit jaar keeperstrainer van het Deense team. Høgh overleed op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker.


Høgh speelde zijn gehele carrière voor het Deense Odense, waarmee hij in 1994 een legendarische UEFA Cup-overwinning boekte op Real Madrid. Het werd na de 2-3 in de eerste wedstrijd in Denemarken 0-2 in het Estadio Santiago Bernabéu. Ook keepte Høgh voor Denemarken op het WK 1986. De Denen, aangevoerd door toenmalige Ajacieden Frank Arnesen en Søren Lerby, werden op dat WK in de achtste finale uitgeschakeld door Spanje.

Medeleven
Onder anderen Kasper Hjulmand, de huidige bondscoach van Denemarken, en captain Simon Kjaer betuigen hun medeleven op social media: "Liefdevol, zorgzaam, optimistisch, vrolijk, nieuwsgierig, speels, eerlijk en genereus. Voor mij een enorme inspiratie en een rolmodel", schreef Hjulmand. "Hij was de verpersoonlijking van de spirit binnen het nationale team.”

Simon Kjaer
Kjaer schreef eveneens lovende woorden over de keeperstrainer: "Lars Høgh, jij bent een van de mensen die mij het meest geïnspireerd heeft in het leven. Jij was altijd de basis voor waar het Deense nationale team voor staat, zowel op als naast het veld. Bedankt voor al onze gesprekken. Ik heb genoten van elke seconde met jou. Trots dat ik je mijn vriend mag noemen. Bedankt voor alles, Lars.”

Keeperstrainer
Høgh,  in 1986, 1989, 1991, 1993 én 1994 verkozen tot beste doelman van Denemarken, was sinds 2007 keeperstrainer van het Deense nationale elftal.