Nederlands getint Marokko naar WK dankzij blunders van Ivoorkust-keeper

AFP

Martijn Baars • 21:20, 11-11-2017 / Laatste Update: 03:25, 08-01-2024

De voetballers van Marokko staan volgend jaar eindelijk weer eens op een WK. Het Noord-Afrikaanse land won zeer comfortabel met 0-2 op bezoek bij Ivoorkust en stelde daarmee een ticket naar Rusland veilig.

Bij rust stond het al 2-0 voor de bezoekers, waar een hoop Nederlandse Marokkanen bij de selectie zaten. Hakim Ziyech (Ajax), Karim El Ahmadi (Feyenoord), Nordin Amrabat en Amsterdammer Mbark Boussoufa stonden in de basis. Sofyan Amrabat (Feyenoord) begon op de bank, maar maakte een kleine 10 minuten voor tijd zijn debuut voor de Marokkaanse ploeg. Hij viel in voor Ziyech. Ook FC Groningen-paria Mimoun Mahi zat op de bank.

Blunders leveren goals op

Via een blunder van de Ivoriaanse doelman kwam Marokko halverwege de eerste helft op 0-1. Rechtsback Nabil Dirar gaf de bal vanaf rechts voor, maar zag tot zijn verbazing de bal achter de slecht keepende Gbohouo in het doel vallen.

Vijf minuten later werkte Juventus-verdediger Medhi Benatia uit een corner ook nog de 0-2 binnen. Ook bij die goal zag de keeper er niet goed uit. Hij kwam maar half uit en zat er uiteindelijk helemaal naast.

Geen enkel tegendoelpunt

Marokko bleef de hele kwalificatie in de Afrikaanse groep C zonder tegendoelpunt. In 6 wedstrijden kreeg de ploeg van bondscoach Hervé Renard geen enkel doelpunt tegen.

Ook Tunesië naar het WK

Naast Marokko plaatste ook Tunesië zich zaterdagavond voor het WK. Een 0-0 tegen Libia was voldoende om het jagende Congo, dat met een 3-1 won van Guinee, van zich af te houden.