Nieuw project in Engeland: voetballende minderheden krijgen speciaal project om trainer te worden

29 juni 2020

BSR Agency

De Engelse voetbalclubs gaan zich inzetten om voor meer diversiteit onder trainers te zorgen. Ze hebben een project opgezet waarbij voetballers die afkomstig zijn uit etnische minderheden, in Groot-Brittannië aangeduid als BAME, de kans krijgen om zich als trainer te ontwikkelen. Ieder seizoen wordt geld vrijgemaakt om 6 voetballers zo’n traject van bijna 2 jaar aan te bieden.


Raheem Sterling, aanvaller van Manchester City, had het onderwerp onlangs aangekaart. Volgens de Engelse international zijn er veel te weinig coaches en bestuurders van raciale minderheden in zijn land. "Er zijn iets van 500 spelers in de Premier League. 1/3e is zwart en die heeft geen vertegenwoordiging in de top van het voetbal en geen vertegenwoordiging in de trainersstaf”, zei Sterling.

Begeleiding met mentor
De organisaties van de Premier League en de English Football League hebben samen met de spelersvakbond PFA een programma opgezet voor zwarte en Aziatische voetballers of spelers uit een andere etnische minderheid. Het is de bedoeling dat de 1e 6 komend seizoen beginnen aan het traject. De voetballers die mogen meedoen, worden bij een club uit de EFL opgeleid. Ze krijgen daarbij begeleiding van een mentor. De Premier League en de PFA doen een financiële bijdrage.

'We hebben er meer nodig'
"Het is essentieel dat er geen barrières zijn om als coach aan de slag te gaan”, zegt directeur Richard Masters van de Premier League. "We hebben meer BAME-coaches nodig om zo de kansen te vergroten."