Onderzoek bewijst: piloot voetballer Sala had vliegtuigje nooit mogen laten opstijgen

25 februari 2019

AFP

De piloot van het neergestorte vliegtuig waarin voetballer Emiliano Sala zat, had niet de juiste papieren om passagiers te vervoeren. Daarnaast zaten fouten in het vluchtplan en had hij nooit mogen opstijgen vanwege het slechte weer. Dat blijkt uit onderzoek van de Air Accidents Investigation Branch (AAIB).


Piloot David Ibbotson zou de Argentijnse speler Emiliano Sala op 21 januari van Frankrijk naar Wales brengen, zodat de voetballer mee kon trainen bij zijn nieuwe club Cardiff City. Zo ver kwam het nooit. Het vliegtuig stortte neer in het Kanaal. Het lichaam van Sala is inmiddels gevonden in het vliegtuigwrak, het lichaam van de piloot is nog spoorloos.

Hij mocht niet opstijgen
Nu blijkt dat de piloot geen 'commerciële vergunning' had en dus geen betalende passagiers mocht vervoeren. Daarnaast had hij niet de juiste papieren om onder dergelijke weersomstandigheden te vliegen. Ibbotson was slechts bevoegd om ‘s nachts te vliegen als er sprake was van helder weer. Toch vloog hij een winterstorm tegemoet. Ook in het vluchtplan zaten fouten, waar het verkeerde licentienummer van het vliegtuig ingevoerd.