‘Ontslag voor Ron Jans dreigt na gebruik van het N-woord, uitlatingen onderzocht’

14 februari 2020

Het ziet ernaar uit dat Ron Jans niet langer de trainer is van MLS-club FC Cincinnati. Jans zou het vervelende n-woord gebruikt hem in het bijzijn van zijn medespelers.


The Enquirer meldt dat de club een onderzoek in gaat stellen. Tot het onderzoek gedaan en klaar is, staat Jans niet voor de groep. Het incident gebeurde afgelopen donderdag. Toen Jans naar het voorval werd gevraagd, zou hij tegen president Jeff Berdina gezegd hebben dat hij meezong met een liedje dat in de kleedkamer gedraaid werd.

Liedje
In de lyrics kwam het N-woord voor. Later zou een - tot nu toe voor ons bekende - speler tegen de 61-jarige Jans hebben gezegd dat het woord, waarmee mensen met een wat meer donkere huidskleur worden bedoeld, echt niet hardop gezegd kan worden.

MLSPA zette het volgende op de website. "De spelers associatie is op de hoogte gesteld van ongenuanceerde uitlatingen van Cincinnati-coach Jans. We hebben een rapport opgesteld en naar de bond gestuurd. We verwachten onmiddellijk onderzoek."

Niet de 1e keer
Cincinnati-president Jeff Berding was kennelijk niet bereikbaar voor commentaar. Ook zou Jans afgelopen oktober onhandige uitlatingen gedaan hebben over de slavernij. Dit gebeurde voor de wedstrijd tegen DC United.

De club eindigde vorig seizoen als laatste in de MLS. Jans moest het team heropbouwen en een nieuwe boost geven. Nu hij niet voor de groep zal staan, zullen de assistenten Yoann Damet en Ivar van Dinteren zijn taken overnemen. Bij de club spelen Maikel van der Werff en nieuwe aankoop Jürgen Locadia.