Premier League-spelers willen salaris niet inleveren, maar afstaan aan de zorg

5 april 2020

REUTERS

De Premier League-clubs zetten druk op hun spelers en trainers om in te leveren. In een conference call met alle aanvoerders en trainers lieten hun werkgevers blijken dat ze samen mogelijk tot 1,25 miljard euro verlies zullen lijden.


Een akkoord kwam er niet. De aanvoerders uit de Premier League, verenigd in de spelersvakbond PFA, en de trainers zijn er met de clubleiders niet uitgekomen over besparingen van minstens 30 procent op de lonen.

Worstcase-scenario 
De Premier League, de vereniging waarbij alle PL-clubs betrokken zijn, wilde vooral duidelijk maken waarom ze op salarisvermindering aansturen: in het worstcase-scenario - als er dit seizoen niet meer wordt gevoetbald - dreigt een verlies tot 1,25 miljard euro. Daarvan is het grootste deel (800 miljoen euro) afkomstig van misgelopen tv-gelden. Als spelers 30 procent van hun loon afstaan, zou dat gat financieel gedicht kunnen worden.

De videoconference verliep zaterdag heel rommelig met meer dan 50 vertegenwoordigers van Premier League-clubs, vaak de aanvoerder en de trainer. Bij elke club zitten de contracten anders in elkaar.

Goed doel 
De aanvoerders van de clubs zouden liever niet inleveren, maar wel 30 procent van hun salaris afdragen aan de NHS, de Engelse gezondheidszorg. De komende dagen zijn er meer meetings gepland. Zaterdag riep Liverpool-captain Jordan Henderson nog op zijn collega-aanvoerders uit de Premier League om de zorg in Engeland bij te staan.