Premier League-voetballers knielen komende speelrondes weer tegen racisme

6 oktober 2022

Getty Images
knielen-premier-league-racisme

De voetballers in de Premier League gaan in de komende 2 speelrondes bij alle wedstrijden weer knielen voorafgaand aan de aftrap. Het knielen is bedoeld als statement tegen racisme, maar ook bedoeld om gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit te promoten.


De afgelopen 2 seizoenen was het knielen voor de aftrap min of meer gebruikelijk in de Engelse competitie. De spelers deden dat voor het eerst in juni 2020, een maand na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Het gebaar was een paar jaar daarvoor ingevoerd door Colin Kaepernick, quarterback in de American footballcompetitie NFL.

Niet iedereen staat achter het gebaar
Niet alle spelers stonden trouwens achter het gebaar. Zo vond Wilfried Zaha, spits bij Crystal Palace, het gebaar juist vernederend. Hij koos ervoor om te blijven staan.

Voor aanvang van dit seizoen besloten de Premier League-clubs om niet meer voor iedere wedstrijd te knielen, omdat het gebaar anders aan kracht zou verliezen. Maar bij bepaalde speelrondes zou het nog wel gedaan worden. Dat was al het geval bij de 1e speelronde en nu dus weer bij de 20 wedstrijden tussen 8 en 16 oktober.

Boxing Day
Ook op 2e Kerstdag (Boxing Day) wordt weer geknield. Evenals in de week tegen het racisme (in maart), op de slotdag van de competities en bij de finales van de League Cup en FA Cup.