De records van Duncan Disorderly: 8 rode kaarten, celstraf en kophattrick

27 december 2016

ANP

Het is 12 oktober 1995 als The Independent kopt met: 'Voetballer moet naar de gevangenis na overtreding'. Duncan Ferguson gaf in het shirt van Glasgow Rangers een kopstoot aan John McStay van Raith Rovers. De scheidsrechter had de overtreding niet waargenomen, maar via videobeelden kon de straf alsnog worden uitgedeeld. Het was de eerste keer dat een Britse voetballer wegens een overtreding op het veld de bak in moest.


De Schot moest 3 maanden zitten na zijn kopstoot. Misschien was het een opeenstapeling: eerder zat Duncan Disorderly al voor het verstoren van de rust en voor het dronken besturen van een auto. Na zijn periode in de bak ging Ferguson ballen bij Everton. Daar pakte hij een record: hij was de eerste speler in de Premier League die een hattrick maakte met het hoofd.

Fijn dat Ferguson ook een positief record op zijn naam heeft staan. Want in zijn laatste seizoen ging hij rustig verder met wat hij altijd deed: overtredingen maken en kaarten pakken. Hij deelt met Patrick Vieira het record van meeste rode kaarten in de Premier League: 8. Zijn laatste rode kaart had hij te danken aan een klap in het gezicht van Paul Scharner. Ferguson moest 9 wedstrijden op de blaren zitten.

Momenteel zit hij naast Ronald Koeman op de bank bij Everton.