Riyad Mahrez maakt nachtmerrie William Troost-Ekong diep in blessuretijd compleet

AFP

Trevor Wagener • 01:13, 15-07-2019 / Laatste Update: 16:16, 12-12-2023

De finle in de Afrika Cup 2019 gaat vrijdag tussen Senegal en Algerije. Manchester City-ster pegelde in blessuretijd via een rake vrije trap de winnende 2-1 binnen en maakte zo het drama voor William Troost-Ekong compleet.

Udinese-verdediger Troost-Ekong, die in Haarlem geboren werd, was in de kwartfinale nog de held van Nigeria. Toen maakte hij vlak voor tijd de winnende goal tegen Zuid-Afrika (2-1). In de halve finale tegen Algerije scoorde hij opnieuw, maar in eigen goal. Hierdoor zette hij De Woestijnvossen in de 40ste minuut onbedoeld op 1-0.

Troosteloos

Algerije was voor het ongelukkige moment van Troost-Ekong al de meest gevaarlijke ploeg geweest. Baghdad Bounedjah faalde na een misser van de Nigeriaanse doelman Daniel Akpeyi voor een praktisch leeg doel en Ramy Bensebaini kopte uit een vrije trap net over. Bounedjah verzuimde ook om een fout van Kenneth Omeruo (voormalig ADO Den Haag) af te straffen.

5 minuten voor rust kwam Algerije dus alsnog op 1-0. Mahrez dolde Jamilu Collins en zijn voorzet viel via het lichaam van Troost-Ekong binnen. Nigeria stond zo voor een moeilijke opdracht in de 2e helft en had na de onderbreking wel meer balbezit. Dit leidde niet tot echte kansen maar Algerije verdedigde goed en gaf geen kansen weg.

Gelijkmaker

VAR Pol van Boekel bood Nigeria de helpende hand. Hij riep scheids Bakary Papa Gassama naar het beeld, toen hij had geconstateerd dat Aissa Mandi na een schot vanuit de 2e lijn hands had gemaakt. Gassama vond het een strafschop waard en zag Odion Ighalo de score terug in evenwicht brengen.

Verder in de wedstrijd kregen beide ploegen nog goede kansen en in blessuretijd schoot Ismaël Bennacer na een mooie actie op de lat. De wedstrijd leek een daardoor een verlenging te krijgen, maar diep in blessuretijd viel alsnog de beslissing: Mahrez schoot vanaf de rand van het strafschopgebied een vrije trap binnen en vrijwel direct hierna klonk het laatste eindsignaal.

Stats

Algerije staat dankzij de overwinning op Nigeria voor de 3e keer in de historie in de finale van het Afrika Cup-toernooi. In 1980 verloor Algerije de finale, maar 10 jaar later pakten zij als gastland alsnog het goud. Senegal won de Afrika Cup nog nooit: in 2002 speelde het wel de finale, maar die ging verloren tegen Kameroen.