🎥 | Samenvatting Bayern-Barça en 8 bizarre stats

15 augustus 2020

Een historische afstraffing was het in Lissabon, de nu al legendarische kwartfinale tussen Bayern München en FC Barcelona. De Spaanse grootmacht werd ongekend hard vernederd (8-2). Een van de meest bizarre wedstrijden ooit in 8 statistieken.

Meeste goals
Met 8 goals in de kwartfinale van de CL schreef Bayern historie. Nooit eerder scoorde een ploeg zo vaak in een kwartfinale. Het is ook de grootste zege ooit van een team in de kwartfinale van het miljoenenbal. Real Madrid zette in 2012 al een zelfde recordoverwinning neer tegen APOEL Nicosia, nadat het met 8-2 won. Toen had de Koninklijke 2 duels nodig voor die monsterscore (0-3 en 5-2).


Meeste tegengoals sinds 1946
De goals vielen als rijpe appelen, gisteren in Lissabon. In de laatste 10 minuten leek de Barça-verdediging een vrije doortocht te geven, zo eenvoudig mocht Bayern richting een monsterscore uitlopen. De teller stopte bij 8 tegentreffers. De laatste keer dat FC Barcelona zo vaak moest vissen? Daarvoor moeten we terug naar 1946, toen het met 8-0 onderuitging tegen Sevilla in het toernooi om de Copa Del Rey.

Ook Europees was de schade nooit zo groot
Een blik op de Europese resultaten van Barça wijst uit dat de club van Frenkie de Jong zich ook internationaal vrijwel nooit blameert. Slechts 2 keer moest de grootmacht in een Europees duel 5 of meer goals incasseren: in 1962 tegen Valencia (6-2) en in 1796 tegen Levski Sofia (5-4). Die 5 tegengoals stonden gisteravond al na 63 minuten op het scorebord.

Meer Beierse goals dan Catalaanse schoten
Het was niet zo dat Barça helemaal niks in te brengen had. De ploeg van Quique Sétien scoorde zelf tweemaal en was via Luis Suárez en Lionel Messi nog dicht bij meer goals. In totaal namen de Catalanen zevenmaal het doel onder vuur. Bayern, dat 26 pogingen ondernam, liet dus meer goals noteren dan Barça een poging daartoe deed.
Adios Españoles
Na de uitschakeling van Atlético en Real Madrid moest Barcelona de Spaanse eer hoog houden in de CL. Nu ook Barça uit het miljoenenbal is gekegeld, ontbreekt voor het eerst sinds het seizoen 2006/07 een Spaanse ploeg in de halve finale van het toernooi. Ook is het voor het eerst in 14 jaar dat we zowel Lionel Messi als Cristiano Ronaldo niet terug zien in de halve finales.

Vernederingsexpert Müller
Een gigantische afstraffing verzorgen? Bel Thomas Müller! De middenvelder was erbij toen Duitsland op het WK 2014 geen spaan heel liet van thuisland Brazilië (7-1) en stond ook gisteren weer aan de basis van een onvergetelijke zege. Met 2 goals en 1 assist toonde hij opnieuw zijn waarde in doelpuntenmachine Bayern, dat alle 14 wedstrijden na de coronabreak won en daarin 46 keer scoorde.
Suárez passt vooral vanaf middenstip
Dat Barcelona er voorin ook nauwelijks aan te pas kwam, blijkt uit een blik op de stats van Luis Suárez. De spits, die zich normaliter met aanvalsmaatje Messi een weg door de defensies probeert te combineren, verstuurde tegen Bayern slechts 22 succesvolle passes. 9 daarvan gingen vanaf de middenstip naar een ploeggenoot, wat inhoudt dat 40,1% van zijn balverplaatsingen vanaf de aftrap werden verstuurd.

Tegen broodheer presteert Courinho wél
Iedereen bij Bayern rook bloed en had de smaak te pakken. Ook invaller Philippe Coutinho, huurling van de Spaanse grootmacht. Afgelopen seizoen kwam hij namens Barcelona in de Champions League tot 860 minuten, waarin hij bij 3 doelpunten betrokken was. Als invaller tegen zijn oorspronkelijke broodheer had hij 15 minuten nodig om dat aantal te evenaren: 2 goals en 1 assist.