Say what!? Rusland wil overstappen naar Aziatische voetbalbond na ban UEFA

4 mei 2022

AFP
Rusland

De Russische voetbalbond overweegt zich aan te sluiten bij de Aziatische voetbalfederatie. "Ik denk dat het moment is aangebroken om ernstig over zo'n overstap na te denken", zei parlementslid Dmitri Pirog woensdag tegen de door de Russische staat gecontroleerde sportzender Match TV.


De Europese voetbalbond heeft Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne, meerdere sancties opgelegd. Russische clubs mogen komend seizoen niet meedoen aan de Europese clubtoernooien en de nationale ploeg was eerder al uitgesloten van deelname aan het WK in Qatar. Ook de vrouwen mogen niet meedoen aan het EK komende zomer.

Overstap naar Azië de oplossing?
Pirog, een voormalige profbokser, vreest dat de sancties nog wel een tijdje zullen duren. Een overstap naar Azië kan Rusland uit die impasse halen, denkt hij. Volgens de parlementariër werken er heel wat gereputeerde Europese coaches in Azië en boekt het voetbal er heel wat progressie. Voormalig bondsvoorzitter Koloskov ziet een overstap juist niet zitten. "Het zou de dood betekenen voor het Russische voetbal", stelt hij. "We zouden ons nooit meer bij onze Europese familie kunnen aansluiten."

Israël en Australië gingen Rusland voor
Het is hoogst uitzonderlijk dat landen van confederatie wisselen. Begin jaren 90 maakte Israël de overstap van Azië naar Europa en in 2006 verruilde Australië Oceanië voor Azië.