Spaanse voetbalclubs stemmen nieuwe opzet van bekertoernooien weg

24 april 2019

BSR/Soccrates

Een grote meerderheid van de Spaanse voetbalclubs uit de hoogste 2 divisies is tegen de hervormingsplannen van de Spaanse bond (RFEF) voor het Spaanse bekertoernooi en de Spaanse Super Cup. Van de 42 clubs stemden 39 tegen en slechts 2 voor. 1 club onthield zich van stemming.


Komende maandag komen de voorstellen van de RFEF aan de orde tijdens een algemene vergadering. Volgens een woordvoerder van de RFEF betekent de negatieve houding bij de clubs nog niet dat de plannen nu helemaal niet meer doorgaan.

Supercup in het buitenland
De RFEF wil de strijd om de Spaanse Super Cup met ingang van komend seizoen in januari naar het buitenland verplaatsen, op basis van een Final Four-formule. Ook het bekertoernooi (Copa del Rey) zou een andere opzet moeten krijgen. Het systeem met een uit- en thuiswedstrijd wordt afgeschaft, om de overvolle speelkalender voor de Spaanse topclubs enigszins te ontlasten.

Op basis van de huidige plannen zal er tot aan de laatste 4 nog maar 1 wedstrijd tussen de geplaatste ploegen worden gespeeld in elke ronde, waarbij de laagst geklasseerde club het thuisrecht heeft.

Spaanse cup in Marokko
Tot aan vorig jaar bestond de Spaanse Super Cup uit 2 wedstrijden, in augustus tussen de kampioen en de bekerwinnaar. Vorig jaar werd de strijd voor de 1e keer verplaatst, naar 1 duel in Marokko, waar Barcelona met 2-1 won van Sevilla.