Spanje Onder 17 verslaat Engeland in krankzinnige EK-finale (video's)

Screenshot Twitter

Trevor Wagener • 00:34, 20-05-2017 / Laatste Update: 11:06, 12-12-2023

In het Kroatisch Varaždin is de finale van het EK onder 17 tussen Spanje en Engeland uitgelopen op een thriller. Na de 1-1 in de laatste seconde van de reguliere speeltijd waren de Spanjaarden veel beter vanaf de strafschopstip: 4-1.

Aanvankelijk leken de Britten na 18 minuten op rozen te zitten. De 16-jarige Callum Hudson Odoi van Chelsea brak de ban nadat hij vanaf links op het Spaanse doel afdribbelde, naar binnen kneep en de bal keihard in de kruising jankte.

WHAT A GOAL FROM CALLUM HUDSON-ODOI!

(...if we ignore the 'small' deflection) pic.twitter.com/4uL0ceDXgo

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) 19 mei 2017

Tactisch steekspel

Het tempo lag in het vervolg lager en de strijd werd vooral op het middenveld uitgevochten. Een slippertje in de Engelse defensie bleek in de 38ste minuut funest. Mateu Morey van FC Barcelona rondde een prachtige aanval af:

Glorious equaliser from Spain!

Remember: the final is LIVE on Eurosport 2... pic.twitter.com/0CIEVTwtL6

Taaie Engelsen

De mannen van bondscoach Steve Cooper gaven zich allerminst gewonnen. Met veel fysiek geweld hoopten zijn jongens het Spaanse machinewerk te ontregelen. Met de snelle jongens als Odoi en Jadon Sancho hoopten zij zich naar en goal te counteren.

Het is dan ook geen wonder dat de nieuwe Engelse voorsprong uit een spelhervatting kwam. Manchester City's Phil Foden zag zijn schot van 20 meter doel treffen: een goal die letterlijk uit de lucht kwam vallen. Het betekende wel het begin van het Engelse blok en de wedstrijd was vanaf toen, op een gevaarlijke uitbraak na, eenrichtingsverkeer.

Quality hit from Phil Foden - England lead again! pic.twitter.com/vKD3V5vBwv

Spaanse herovering

De Engelse droom klapte in blessuretijd alsnog uiteen. Wimbledon-keeper Josef Bursik zat nog aan de kopbal van Ignacio Diaz, het allerlaatste balcontact van de wedstrijd, maar kon de 2-2 niet voorkomen.

ENGLAND HAVE WON THE UNDER-17 EUROPEA... Oh. 💔 pic.twitter.com/cYwXY7tfo6

In de verlenging werd niet gescoord waarna penalty's eraan te pas moesten komen. Rhian Brewster en Joel Latibeaudiere misten namens de Drie Leeuwen. Vicor Chrust scoorde de zijne en bezorgde Spanje de EK-titel. Het winnen van de cup leidde vervolgens tot ongekende blijdschap!