Spurs krijgt flinke tik: Aké met Chelsea naar finale FA Cup

admin • 22:23, 22-04-2017 / Laatste Update: 18:45, 08-01-2024

Chelsea heeft de finale van de FA Cup bereikt. De ploeg uit Londen won zaterdagavond in de halve finale van stadsgenoot Tottenham Hotspur: 4-2.

Door Sjoerd Mossou

Als een dolle sprong Chelsea-coach Antonio Conte in de armen van zijn assistenten, meteen na de weergaloze 4-2 van Nemanja Matic. Aan de overkant riep Nathan Aké grijnzend achter zijn ploeggenoten aan, op weg naar de blauwe menigte achter het doel, kalm en ingetogen genietend van het succes.

Tik voor Spurs

Na een zinderende Londense derby bereikte Chelsea de finale van het FA Cup-toernooi, ten koste van Tottenham Hotspur. Een psychologische tik ook in het gezicht van Spurs, dat in de Premier League zo verwoed in de achtervolging is op de koploper.

Dominant

Tottenham Hotspur domineerde het grootste deel van de wedstrijd, het kwam 2 keer prachtig terug van een achterstand, maar wéér strandde de Noord-Londense club in het zicht van een finale. Voor de 7e keer op een rij verloor Spurs een halve finale in het FA Cup-toernooi, snakkend naar de prijs die het in 1991 voor het laatst won.

Geen Janssen

Spits Vincent Janssen kreeg geen speelminuten van trainer Mauricio Pochettino, de 22-jarige Aké speelde bij Chelsea wél de hele wedstrijd, goedbeschouwd ten koste van routinier John Terry. De linksbenige verdediger deed dat uitstekend, ondanks zijn gebrek aan spelritme, nadat hij in de winterstop werd teruggehaald na een uitleenperiode bij Bournemouth.

Kane

Één momentje van onoplettendheid wierp een smetje op de wedstrijd van de Nederlander. Na 18 minuten verdedigde de geboren Hagenaar net niet scherp genoeg in een duel met Harry Kane, op een halfhoge voorzet van Heung-Min Son. De spits van Tottenham scoorde prompt, prachtig achterover koppend in de lange hoek: 1-1. Het doelpunt illustreerde het hoge niveau nog maar eens, in een wedstrijd die van begin tot eind boeide, gespeeld op een intens meelevend Wembley.

4-2

Willian opende de score al na 5 minuten, en na de gelijkmaker van Kane maakte de Braziliaan nog voor rust de 2-1, uit een strafschop. Spurs kwam weer gelijk door een schitterende goal van Dele Alli, maar het was invaller Eden Hazard die de Chelsea op koers zette naar de winst, een kwartier voor tijd: 3-2. Het slotakkoord was voor Matic, een middenvelder die zelden scoort, maar die de bal nu weergaloos in de kruising schoot: 4-2.