Totti's afscheidsfeestje eindigt perfect: Roma naar de Champions League

admin • 21:59, 28-05-2017 / Laatste Update: 07:56, 05-01-2024

Francesco Totti, de levende legende van AS Roma, is gestopt bij AS Roma. Zondagavond kwam hij als invaller in het veld bij AS Roma - Genoa (3-2) en liet daar zijn laatste kunsten in het shirt van de Romeinen zien.

Totti, die op 28-03-1993 debuteerde bij Roma, speelde in totaal 785 wedstrijden voor de ploeg uit de Italiaanse hoofdstad. Hierin wist hij 307 keer het net te vinden.

Zou het lukken?

Zondag verving Totti in de 54ste minuut Mohamed Salah bij een stand van 1-1. Dat was niet genoeg voor Roma, want bij een overwinning was de ploeg van trainer Spalletti zeker van de tweede plaats en deelname aan de Champions League. Zou het Totti lukken zijn club naar het miljoenenbal te sturen?

Gelijk

Het was een domper toen Genoa de score al na drie minuten spelen opende. Het was Pietro Pellegri die het Stadio Olimpico even het zwijgen wist op te leggen. Toch duurde dit niet lang. Zeven minuten na die openingstreffer trok Edin Dzeko de stand alweer gelijk.

Toch nog?

Lang bleef deze stand op het bord staan en iedereen begon, toe hij in het veld kwam, al van een Totti-scenario te dromen. Zou hij dan de winnende maken? Nee! Het was dat andere kind van de club: Daniele De Rossi. Met een geplaatst schuivertje liet hij de thuisclub alvast beginnen met het vieren van een klein feestje.

Domper

Totti werd in zijn periode bij AS Roma slechts één keer kampioen van Italië en tijdens dit seizoen werd al snel duidelijk dat het niet ging lukken om hem met de landstitel uit te zwaaien. Dan dus maar plek twee, dat toegang geeft tot de groepsfase van de Champions League. Het mocht echter niet zo zijn (zo leek het). Vijf minuten na de bevrijdende treffer van De Rossi kwam Darko Lazovic als een duveltje uit een doosje. Hij zette zo Napoli op een virtuele tweede plek en Roma op plek drie.

Feest!

Billenknijpen voor de Roma-fans. Ging het dan toch nog mis? In de 90ste minuut kreeg Roma net over de helft van de tegenstander een vrije trap. Totti verlengde met het hoofd en kreeg de bal bij Diego Perotti, die verwoestend uithaalde: 3-2. Een bevrijding, wat uiteindelijk de eindstand betekende. Het feestje was meer dan compleet: Il Bimbo de Oro kon met opgeheven hoofd afscheid nemen van zijn Roma.