Twee zoekteams vertrokken om vliegtuig met Sala op te sporen

3 februari 2019

Imago Sport

Vanaf een haven op het Engelse eiland Guernsey zijn zondagochtend 2 zoekteams vertrokken met als doel om het vliegtuigwrak op te sporen waarmee de Argentijnse voetballer Emiliano Sala en piloot David Ibbotson verdwenen.


Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten van de vermissing van voetballer Emiliano Sala

De zoekactie is een gezamenlijk initiatief van de onderzoekstak van de Britse luchtvaartinspectie (AAIB) en de familie Sala die daarvoor in zee is gegaan met de bekende scheepswrakjager David Mearns.

Sonar en duikboot
De expedities zijn uitgerust met diverse opsporingsapparatuur. Zo wordt naast sonarapparatuur ook een onbemande duikboot ingezet om het wrak te vinden van het verongelukte toestel. Het vliegtuig verdween maandag 21 januari van de radar in de buurt van het Kanaaleiland Alderney.

Goed idee
Volgens de AAIB hebben de onderzoekers een goed idee waar het vliegtuig ongeveer moet liggen. Afgaande op de opgegeven vliegroute en de laatste bekende radarpositie is een onderzoeksgebied geselecteerd van ongeveer 4 vierkante zeemijl; grofweg 7 vierkante kilometer. Aan de Franse kust zouden vorige week kussens uit het vliegtuig zijn aangespoeld.Eigen zoektocht door familie
Naast de officiële zoektocht heeft de familie van de voetballer dus een eigen operatie opgezet. Deze wordt gefinancierd dankzij crowdfunding. Hierbij is ook oceanograaf David Mears betrokken. Hij is bekend van het opsporen van gezonken slagschep uit de Tweede Wereldoorlog. Er is al bijna 400.000 euro opgehaald door fans van de voetballer.

4 dagen
De zoektocht op zee zal minstens 4 dagen duren.