Waarom trainen voetbalclubs in Duitsland wel gewoon?
i

BSR Agency

Waarom trainen voetbalclubs in Duitsland wel gewoon?

admin • 22:36, 10-04-2020 / Laatste Update: 18:58, 04-01-2024

Het was een raar gezicht deze week in Berlijn. Bij de training van Hertha BSC hield de Duitse polizei de spelers nauwlettend in de gaten of ze wel voldoende afstand van elkaar hielden. In tegenstelling tot in Nederland wordt er wel gewoon getraind. En dat terwijl de coronacrisis ook in Duitsland voor genoeg problemen zorgt.

In Nederland traint op dit moment geen een club in groepsverband op het veld. Alle trainingen zijn opgeschort en spelers staan niet op het veld. In bijna alle gevallen hebben de clubs thuissessies voor spelers georganiseerd en krijgen ze schema's mee om mee aan de slag te gaan. Bij Heracles Almelo, Vitesse en FC Groningen zijn ze daar zelfs mee gestopt. In Duitsland staan de spelers daarentegen wel op het veld. Hoe kan dat toch?

LEES OOK: Gladbach-fans kunnen voor 19 euro een kartonnen versie van zichzelf in het stadion zetten

It's all about the money

"Ik denk dat het antwoord op die vraag niet zo heel ingewikkeld is”, zegt Ziggo-analyticus Youri Mulder, die als prof lang voor Schalke 04 uitkwam, tegen AD. "Geld, het per se moeten doorgaan van de voetbalcompetitie om als club niet in financiële nood te komen. Dát is de belangrijkste reden dat Duitse clubs er alles aan gelegen is om het voetbalseizoen af te maken. In tegenstelling tot in Nederland, incasseren ze de tv-gelden namelijk pas wanneer de wedstrijden daadwerkelijk zijn gespeeld. En aangezien de Duitse overheid het toestaat in groepjes te trainen, is er ook geen belemmering voor de clubs. Sterker: ze móeten wel mee. Anders zijn de spelers straks niet fit, mocht de competitie hervat worden.”

Duitsland heeft beter beeld

Ook Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam, denkt dat er vooral een praktische reden schuilt in het feit dat Bundesliga-spelers de voetbalschoenen eerder onderbinden dan hun collega’s in de Eredivisie. "Wekelijks worden liefst 500.000 mensen getest. Vanuit die filosofie is het verklaarbaar dat Bundesliga-clubs weer langzaam beginnen met trainen. Dankzij de vele tests en dankzij de virologen, die nadrukkelijker dan bij ons een stem hebben in de beleidsvoering, is in Duitsland een inzichtelijker beeld van hoe en waar de ziekte zich verspreidt.”