We waren bang voor Chinese transfergekte, maar Super League stelt nog niets voor
i

Hulk/ANP

We waren bang voor Chinese transfergekte, maar Super League stelt nog niets voor

admin • 13:23, 06-01-2018 / Laatste Update: 20:26, 08-01-2024

Vorig seizoen vertrok de ene na de andere speler van de Europese velden richting China. Er werden absurd hoge bedragen neergelegd voor spelers die 'hier' eigenlijk net niet goed genoeg waren. Toch was menigeen bang dat China al 'onze' goede spelers weg zou gaan kopen, maar daar is helemaal geen sprake van. Sommige spelers keren China zelfs alweer de rug toe.

Oscár voor 60 miljoen van Chelsea naar Shanghai (SIPG), Hulk voor 55,8 miljoen van Zenit naar Shanghai, Anthony Modeste voor 29 miljoen naar TJ Quanjian, Odion Ighalo voor 23,3 miljoen naar CC Yatai, Axel Witsel voor 20 miljoen van Zenit naar TJ Quanijan, Alexandre Pato voor 18 miljoen van Villareal naar TJ Quanijan, Gervinho voor 18 miljoen van AS Roma naar HB CFFC en Graziano Pellè voor 15 miljoen van Southampton naar SD Luneng. Goed jullie snappen het. Ineens werden er behoorlijk wat spelers voor heel wat geld naar China gehaald. Vooral de salarissen rezen de pan uit. Zo was Carlos Tévez een tijdje de bestbetaalde voetballer ter wereld, dankzij het salaris dat FC Shenhua maandelijks naar hem overmaakte.

Toch heeft het niet heel veel geholpen, die geïnvesteerde miljoenen. De Chinezen dromen ervan om uiteindelijk net zo'n goede competitie te krijgen als bijvoorbeeld Engeland, Duitsland of Spanje, maar dat gaat voorlopig écht niet gebeuren. Ze raken op internationaal niveau namelijk nog geen pepernoot.

WK voor clubteams

Op het WK voor clubteams bijvoorbeeld. In 2013 kwam Guangzhou Evergrande in actie. Ze wonnen van de Egyptische club Al Ahly, maar die stellen nog minder voor. Als je de 1ste wedstrijd wint, dan sta je al gelijk in de halve finale. Die speelden ze tegen Bayern München en verloren ze kansloos met 3-0. Ook de wedstrijd om de 3de plaats tegen Atletico Mineiro ging verloren (3-2).

Een jaar later, in 2014, deed er geen enkele Aziatische club mee, ze wisten zich niet te plaatsen. In 2015 deed weer Guangzhou Evergrande mee. Ze wonnen eerst met moeite van Club América uit Mexico en stonden zo weer in de halve finale. Dit keer gingen ze er hard af tegen FC Barcelona (3-0). De strijd om de 3de plek ging ook weer verloren. Het Japanse Sanfrecce Hiroshima was te sterk (2-1).

De jaren daarna mocht er geen enkele Chinese club naar het WK voor clubteams. In 2016 en 2017 waren namens Azië 2 keer een Japanse en een Zuid-Koreaanse club van de partij. Gunagzhou Evergrande is in eigen land wel weer kampioen geworden dit jaar. Dat deden ze voor nummer 2 Shanghai SIPG (de club van Ricardo Carvalho, Oscár en Hulk) en nummer 3  Tianjin Quanjian (de club van Witsel, Pato en Modeste). Guangzhou heeft bijna alleen maar Chinezen in dienst, maar ook de van Fluminense overgekomen Braziliaan Alan en de van Atlético Madrid afkomstige Jackson Martinez.

Terugkeer

Sommige spelers die met veel bombarie waren gehaald, keren het land ook alweer de rug toe. Carlos Tevez is namelijk weer terug naar zijn jeugdliefde Boca Juniors, Paulinho ging naar Barça, Asamoah Gyan naar Kayserispor en zo gingen er nog een paar kleinere namen terug naar de grotere voetbalcompetities in Europa of Zuid-Amerika.

Nationale elftal is poep

Ook het Chinese nationale elftal bakt er niet veel van. Op de wereldranglijst van de FIFA staan zij 71ste. Nog lager dan landen als Saudi-Arabië, Guinea, Haïti en de Kaapverdische eilanden. Het is dus de vraag of de Chinezen ooit een rol van betekenis krijgen in het mondiale voetbal. Er zijn wel genoeg Chinezen, dus misschien is het een goed idee om te investeren in de eigen jeugd?

Aubameyang naar Guangzhou?

Ondanks alles komt het Chinese Sina Sports toch met opmerkelijk nieuws. Pierre-Emerick Aubameyang zou na dit seizoen tekenen bij Guangzhou. Hij zou kiezen voor de bakken geld uit China, in plaats van een topclub. We wachten rustig af...

Ondertussen blijft Witsel de Witsel hoe we hem kennen. Die mag lekker daar blijven!