WK-deelname Peru-aanvoerder Guerrero onzeker na onduidelijkheid over dopingschorsing

30 november 2017

REUTERS

Het is nog altijd niet bekend of de dopingschorsing van Paolo Guerrero wordt omgezet in een langere straf of dat de Peruviaanse aanvaller wordt vrijgesproken.


De aanvoerder van het nationale team verscheen donderdag voor een hoorzitting in het Zwitserse Zürich. De tuchtcommissie van de FIFA doet waarschijnlijk ergens deze week uitspraak.

Betrapt
Guerrero, speler van het Braziliaanse Flamengo, testte begin oktober na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Argentinië positief bij een dopingtest. Hij werd voorlopig voor 30 dagen geschorst, waardoor Peru het in de play-offs om een WK-ticket tegen Nieuw-Zeeland zonder zijn aanvalsleider moest doen.

De oud-spits van onder meer HSV werd donderdag 4 uur lang verhoord. Toen hij in de Zwitserse vrieskou buitenkwam, stonden tientallen Peruanen hem op te wachten. Ze droegen shirts met de opdruk: 'Paolo is onschuldig'.

Zenuwachtig ontkennen
De 33-jarige Guerrero, goed voor 32 goals in 83 interlands, hangt een langere straf boven het hoofd, die hem mogelijk zelfs het WK kost. Hij heeft zelf steeds volgehouden dat hij geen doping heeft gebruikt, maar dat het middel zat in een medicijn tegen griep.

Wel kreeg hij steun van de president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski. "Zoals bijna iedere inwoner heeft Guerrero vanwege het klimaat in Lima een middeltje tegen astma genomen. Dan is het wel heel onrechtvaardig hem daarvoor te straffen. Maar ik begrijp ook dat eerst de feiten boven tafel moeten komen", zo zei Kuczynski nog begin deze maand.

Once in a lifetime
Peru plaatste zich zonder Guerrero voor het eerst sinds 36 jaar voor het WK voetbal. Het Zuid-Amerikaanse land, nummer 12 van de FIFA-ranking, zit vrijdag bij de loting in Pot 2.