Wonder van Anfield: Liverpool naar CL-finale na sprookjescomeback tegen Barça

GettyImages

admin • 00:55, 08-05-2019 / Laatste Update: 07:59, 05-01-2024

Wat niemand durfde te dromen, is in de halve finale van de Champions League dan toch gebeurd. Zonder topspeler Salah, maar mét zijn vervanger Origi en invaller Wijnaldum zorgde Liverpool tegen Barcelona voor een voetbalavond die we nooit meer vergeten: 4-0.

Barça ging met een 3-0 voorsprong uit de heenwedstrijd met veel vertrouwen naar Engeland. In de return gaf de ploeg van Valverde, met name in de 2e helft, alles uit handen.

Ziekenboeg

Liverpool, dat zonder Mohammed Salah en Roberto Firminho aan de wedstrijd moest beginnen, begon in een moordend tempo aan de wedstrijd. Binnen 10 minuten werd die ijzersterke start al beloond. Jordan Henderson kreeg de bal niet langs keeper Ter Stegen, maar tegenover de rebound van Divock Origi was de Duitste doelman kansloos.

In de minuten die volgden kreeg Liverpool nog megakansen, maar snel daarna was het Barça dat als een ontwaakte tijger achter de gelijkmaker aanging. De Catalanen kregen een berg aan kansen, maar geweldig keeperswerk en een beetje geluk hielden The Reds op de been.

Elektrisch

Het heerlijke begin van de wedstrijd werd mogelijk gemaakt door de enorme dosis energie die beide ploegen in de wedstrijd pompten. Ook de heerlijke Anfield-sfeer zorgde ervoor dat beide teams voor elke meter wilden vechten. Het spel stroomde van de ene naar de andere kant, een beide ploegen wisselden prima fases af.

Kwaliteit

Met de komst van de rust werd het toch wel duidelijk dat Liverpool meer nodig had dan inzet om minimaal op 3-0 te komen. Ze stonden dan wel met 1-0 voor, maar Barcelona had genoeg kansen om deze halve finale te beslissen.

Kansen

Dat begrepen ze goed bij Liverpool, want binnen 10 minuten na de thee was het ineens helemaal terug in de strijd. Uit de eerste 2 kansen kwam er niets. Na Mané was het Van Dijk die dicht bij een treffer kwam.

G I N I

Maar het was niet de Bredanaar, maar een Rotterdammer die de held van Liverpool werd. In de 54e én 56e minuut liet Wijnaldum zien dat hij altijd op het veld hoort te staan. Een voorzet van rechts en een voorzet van links waren ingrediënten waar de middenvelder pap van kon maken. Vooral de 2e goal was geweldig, Wijnaldum sprong boven iedereen uit toen hij de 3-0 binnenkopte.

Slotfase

Met nog 35 minuten te spelen leek Liverpool ineens de beste papieren te hebben. Zeker toen Messi liet zien dat niet elke vrije trap erin hoeft te vliegen, groeide het vertrouwen in Engeland. 1 doelpunt, van welke ploeg dan ook, zou al beslissend kunnen zijn.

4-0

Wat iedereen in de 2e helft aan voelde komen, gebeurde ook. Want Divock Origi, de man die eigenlijk niet zou spelen, maakte op een geweldige manier zijn 2e van de avond. Alexander-Arnold speelde uit een corner de Belg, die in het strafschopgebied stond, over de grond aan. Alle Barça-verdedigers stonden aan de grond genageld.

De slotfase werd ongelofelijk spannend, want beide ploegen kregen grote kansen. Als Barcelona zou scoren, zou Liverpool klaar zijn. Maar de goal van Messi en co. kwam uiteindelijk niet.