Xavi stopt ermee: de hoogtepunten van een super-carrière op een rij (video's)

BSR

Sjors Tanis • 15:33, 21-05-2019 / Laatste Update: 11:07, 08-01-2024

Barcelona-legende en Spaans oud-international Xavi Hernandez heeft definitief een punt achter zijn voetbalcarrière gezet. Maandag speelde hij zijn laatste wedstrijd voor Al Sadd uit Qatar. Hij verloor in de Aziatische Champions League met 2-0 bij Persepolis in Iran.

De hoogtepunten uit de zeer succesvolle carrière van de Spaanse magiër op een rij.

Debuut bij Barça

Op 24 maart 1998, op 18-jarige leeftijd, maakte Xavi zijn debuut in het 1e elftal van FC Barcelona. Hoewel Louis van Gaal destijds de hoofdtrainer was, liet de Nederlander door verloop van omstandigheden zijn assistent Jose Mourinho aan het roer staan voor de halve finale in de Copa Catalunya tegen Unio Esportiva Lleida. De wedstrijd werd met 2-1 gewonnen.

1e goal voor Barça

Naast zijn debuut een ander voor de hand liggend hoogtepunt uit zijn carrière. Zijn 1e goal in het tricot van Barcelona was in de Spaanse Supercup tegen Mallorca. Xavi tekende voor de 2-1, maar het mocht niet meer baten voor de Catalanen. De wedstrijd werd met die cijfers verloren.

Grote uitblinker tegen rivaal

1 van de meest memorabele wedstrijden uit zijn voetbalcarrière werd gespeeld op 2 mei 2009. De wedstrijd werd gekenmerkt door het tiki-taka voetbal uit het Pep Guardiola-tijdperk. Tegen grote rivaal Real Madrid werd het 2-6. Xavi was de absolute uitblinker met 4 (!) assists.

Champions League 2011

De Champions League-finale van 2011 is 1 van de mooiste momenten van Xavi op het Europese podium. Manchester United was de tegenstander in de Champions League-finale op Wembley. The Red Devils wilden de nederlaag in de finale van 2 jaar ervoor wreken, maar waren wederom geen partij voor Xavi en consorten.

Passkoning

Een veelzeggend statistiek. In de kwartfinales van de Champions League tegen Paris Saint-Germain in 2013 kwamen alle 96 passes van Xavi aan. Daarmee is hij nog steeds een van de weinige spelers die een 100 procent passnauwkeurigheid op hun naam hebben kunnen schrijven.

Wereldkampioen

Ook met Spanje beleefde de Barcelona-legende zijn successen, met als absoluut hoogtepunt het wereldkampioenschap van 2010. Nederland moest het in de finale ontgelden en verloor met 1-0.

Goed gevulde prijzenkast

De prijzenkast van de creatieve middenvelder is ongekend groot. Met FC Barcelona werd hij 8 keer kampioen, won hij 4 keer de Champions League, 3 keer de Spaanse Beker, 8 keer de Spaanse Supercup, 2-maal het wereldkampioenschap voetbal voor clubs én 2 keer de UEFA Supercup.

Met zijn land kroonde hij zich 1 keer tot wereldkampioen, 2-maal tot Europees kampioen en 1-maal tot wereldkampioen onder de 20. Bij zijn laatste club Al Sadd won hij de beker van Qatar.