Zo worden de CL en EL uitgespeeld dit seizoen

17 juni 2020

EPA

De Champions League en Europa League worden in de maand augustus helemaal afgewerkt. Dat heeft de UEFA woensdag bekendgemaakt in een persconferentie. De Champions League wordt in een minitoernooitje gespeeld in Portugal en de Europa League in eenzelfde toernooi in Duitsland.


De CL en EL werden in maart midden in de 8e finales afgebroken. Zo zijn er een aantal teams al zeker van plaatsing en moeten andere wedstrijden nog half of helemaal afgewerkt worden. Zo gaat dat er in augustus uit zien:

Achtste finales worden uitgespeeld
De resterende achtste finales worden óf in de stad van de return afgemaakt, of (als dat niet kan) in Portugal of Duitsland. De kwartfinales en halve finales gaan sowieso nog maar over 1 duel in plaats van de gebruikelijke 2. De finale van de Champions League is in Lissabon en de finale van de Europa League in Köln. De organiserende steden die eigenlijk de finales zouden krijgen (Istanbul en Gdansk) schuiven de organisatie een jaartje door.

Sevilla-AS Roma en Inter-Getafe
De Europa League-duels Sevilla-AS Roma en Inter-Getafe, die helemaal afgelast werden, worden over 1 duel in Duitsland afgewerkt, voordat er aan de kwartfinales begonnen wordt. Van alle andere wedstrijden is er al 1 duel gespeeld.

De data voor de afwerking van het Europese seizoen:Nieuwe seizoen
Op 3 augustus moeten alle landen de teams hebben ingeschreven die mee gaan doen aan het nieuwe seizoen. In het geval van Nederland zijn dat Ajax en AZ voor de (voorronde van de) Champions League en Feyenoord, Willem II en PSV voor de (voorronde van de) Europa League. De voorrondes zien er dit jaar anders uit, daarover lees je in deze link meer.

Groepsfase en voorronde
De data voor het nieuwe Europese seizoen blijven staan zoals gepland. Dus op 20 oktober starten de groepsfases van de Champions League en Europa League en in de weken ervoor worden de voorrondes afgewerkt. Een probleem van Nederland zou kunnen zijn dat er eigenlijk pas weer op 1 september gevoetbald mag worden van de regering, maar dat een aantal Nederlandse clubs eind augustus weer in actie moet komen. Mogelijk past het kabinet de datum van 1 september nog aan of volgt er een uitzondering voor die ene wedstrijd.