Zo wordt een Champions League-groep beslist als echt ALLES gelijk staat

6 november 2019

Getty Images

Groep H - inderdaad, de poule van Ajax - is na de bizarre dinsdagavond waarschijnlijk de spannendste groep van deze Champions League-campagne. Valencia, Chelsea en Ajax staan op dit moment allemaal op 7 punten.


Lees ook:  HUH?! Ajax kan knock-outfase Champions League mislopen door BIZAR scenario

Maar wat als deze teams aan het eind van de rit nou nog steeds gelijk staan, wat gebeurt er dan? We zijn even de UEFA-reglementen (ga naar artikel 17) ingedoken en hebben gezien dat de Europese voetbalbond met gelijke standen niets aan het toeval overlaat.

12 regels 
Er zijn namelijk niet minder dan 12 regels die op volgorde bij een gelijke stand bepalen wie er door gaat. Stoelriemen vast, we nemen ze allemaal met je door!

A) Aantal punten in onderlinge wedstrijden van de teams die gelijk staan

B) Doelsaldo in onderlinge wedstrijden van de teams die gelijk staan

C) Aantal gemaakte goals in onderlinge wedstrijden van teams die gelijk staan

D) Aantal gemaakte uitgoals in onderlinge ontmoetingen van teams die gelijk staan
_______

E) Als in bovenstaande criteria in ieder geval 1 team is afgevallen, wordt er bij de overgebleven teams opnieuw bovenstaand rijtje afgewerkt met alleen de overgebleven teams.
_______

F) Doelsaldo van alle wedstrijden in de poule

G) Aantal gemaakte goals in alle wedstrijden in de poule

H) Aantal gemaakte uitgoals in alle wedstrijd in de poule

I) Club met meeste overwinningen

J) Club met meeste uitoverwinningen


K) Fair play (club met minste aantal 'disciplinaire punten', waarbij een rode kaart telt voor 3 en een gele kaart voor 1)

L) Hoogste clubcoëfficiënt

Volg je het nog?
De kans dat een groep beslist wordt op punt L is ook wel minuscuul klein natuurlijk. Dan zouden alle potjes in 1-1 moeten eindigen ofzo. Het is ook maar de vraag of er in de poule van Ajax deze regels nog wel nodig zijn, of dat het dan allang op punten is beslist.

Ajax staat op dit moment 1e in de poule omdat er 3 teams met 7 punten zijn. Ajax heeft op dit moment een beter onderling resultaat dan Valencia. Valencia een betere dan Chelsea en Chelsea weer een betere dan Ajax. Kortom: daar valt niet veel over te zeggen en daarom geeft doelsaldo (Punt B) op dit moment de stand in de poule aan. Daar is Ajax op dit moment veruit de sterkste in.Dit bericht bekijken op Instagram

Ajax nog altijd koploper! SWIPE 👉 voor de overige standen 👀 • • #ChampionsLeague #UCL #CL

Een bericht gedeeld door Sportnieuws.nl (@sportnieuws_) op