Zweden duwt Oranje na 8 goals tegen Luxemburg al richting afgrond (video's)

Martijn Baars • 21:50, 07-10-2017 / Laatste Update: 11:45, 12-12-2023

De kans dat Nederland nog naar het WK gaat, is na Zweden-Luxemburg eigenlijk al zo goed als verkeken. De Zweden werkten in de eigen Friends Arena lekker aan het doelsaldo en wonnen met maar liefst 8-0. De enige manier voor Oranje om nog kans te maken, is met dezelfde of nog hogere cijfers te winnen in Wit-Rusland.

Iedereen in Nederland hoopte dat Luxemburg in Solna voor net zo'n stuntje kon zorgen als eerder in en tegen Frankrijk. Toen werd de koploper van Groep A op 0-0 gehouden. Maar die hoop vervloog al na 9 minuten. Ola Toivonen ging heel makkelijk naar de grond in het Luxemburgse strafschopgebied en zag zijn schwalbe beloond worden met een penalty. Andreas Granqvist benutte de pingel: 1-0.

Niet veel later rondde Marcus Berg, ex-PSV en FC Groningen, een goede aanval van de Zweden af voor de 2-0.

Daarmee waren de gasten wel gebroken en kon Zweden gaan bouwen aan het doelsaldo. Met een verschil van +6 op Nederland en de wetenschap dat de laatste wedstrijd in de Amsterdam Arena is, ging Zweden vrolijk verder in de aanval. De 3-0 viel ook nog voor rust en weer maakte Berg ´m.

Na rust probeerde de Luxemburgse bondscoach nog wel wat door aanvallend te wisselen, maar ook met de komst van Telstar-aanvaller Gerson Rodrigues lukte het niet te scoren. Sterker nog, aan de andere kant krulde Berg binnen 10 minuten na rust zijn 3e goal van de avond raak: 4-0.

Lustig scoort weer

Na de 4-0 hield Zweden niet op. Geen moment dacht de thuisploeg er aan om het rustig aan te doen. De Zweden gingen maar lekker door met scoren. Michael Lustig kopte een vrije trap prima naar de grond en scoorde daarmee de 5-0. In Luxemburg was de vleugelverdediger nog de matchwinner door toen de enige goal van duel te maken.

Nog een pingel: 6-0

Nog geen 10 minuten na de 5-0 kreeg Zweden weer een penalty. Dit keer was-ie wel terecht. De bal belandde op de hand van een Luxemburgse verdediger en weer ging Granqvist achter de bal staan en scoorde: 6-0.

En nog steeds had Zweden er geen genoeg van. Na een afgemeten voorzet kopte Berg in de 70e minuut zijn 4e goal van de avond binnen en werd het 7-0.

Om moedeloos van te worden als Nederlander zijne, liet Zweden Luxemburg een lesje voetballen zien. Toivonen, die tot zijn 8-0 onzichtbaar was, maakte heerlijk af.

Afgrijzen

In Wit-Rusland zal Dick Advocaat met afgrijzen hebben gekeken naar hoe makkelijk Zweden door de Luxemburgse defensie voetbalde. De bondscoach van Oranje weet dat zijn spelers minimaal met zoveel goals verschil van Wit-Rusland moet winnen om dinsdag tegen Zweden nog kans te maken op de 2e plaats.

Doelsaldo

Het doelsaldo is, voorafgaand aan het duel van Nederland in Wit-Rusland, +14 in het voordeel van Zweden. Dinsdag tellen alle goals van Oranje dubbel, want de doelpunten die Nederland dan maakt gaan er bij Zweden ook al weer vanaf. Maar na de achtklapper van Zweden is het WK voor Nederland nu eigenlijk al weg.