Commotie na bal in muil Lyon-doelman: ‘Onafhankelijke arts moet hem kunnen wisselen’

14 maart 2019

Spelersvakbond FIFPro wil dat een onafhankelijk arts de doorslag kan geven wanneer een voetballer tijdens een wedstrijd een hoofdblessure heeft opgelopen. De bond die de belangen van voetballers behartigt zegt dat na de blessure die Olympique Lyon-doelman Anthony Lopes woensdag opliep in het Champions Leagueduel met FC Barcelona. 


Lopes kreeg een bal in zijn gezicht en bleef minuten lang groggy op de grond liggen. (Check de video op 2:15) Daarna keepte hij nog 11 minuten voordat hij naar de kant werd gehaald. Onverantwoord vindt de vakbond.

Dit systeem werkt niet
In een verklaring aan persbureau Reuters stelt de FIFPro dat ,,opnieuw is gebleken dat het huidige protocol bij hoofdblessures in het voetbal niet goed werkt. De gezondheid van voetballers komt daarmee serieus in gevaar.'' 

Onafhankelijke arts en tijdelijk andere speler
De spelersvakbond vindt dat er bij wedstrijden een onafhankelijk arts moet zijn om te bepalen of een speler verder kan voetballen. Nu bepaalt de arts van de eigen club dat. Ook wil de bond dat clubs tijdelijk een andere speler kunnen opstellen zodat kan worden gecheckt of er sprake is van een hersenschudding.