Copa América gaat zondag ‘gewoon’ van start in Brazilië, maar publiek ontbreekt

11 juni 2021

AFP

Het toernooi om de Copa América gaat gewoon door. Het Hooggerechtshof in Brazilië wees protesten vanuit de politiek en een vakbond tegen het doorgaan van het Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap af. Een meerderheid van de 11 rechters was na een virtuele zitting van mening dat er geen reden is om de Copa América, die zondag begint, af te blazen.


Het toernooi tussen tien landen uit Zuid-Amerika zou eigenlijk in Colombia en Argentinië worden gehouden. Colombia trok zich echter terug vanwege de politieke onrust in het land en Argentinië wilde de Copa América ook niet organiseren, vanwege het hoge aantal coronabesmettingen.

Protocollen
Brazilië besloot de organisatie op zich te nemen, hoewel ook dat land worstelt met het coronavirus. Alleen in de Verenigde Staten vielen meer doden als gevolg van Covid-19. Meerdere partijen waren dan ook naar de rechter gestapt, om af te dwingen dat het toernooi afgeblazen zou worden. Het Hooggerechtshof bepaalde dat burgemeesters en gouverneurs van de betreffende staten moeten zorgen voor goede gezondheidsprotocollen.

Het gastland, tevens titelverdediger, opent het toernooi zondag tegen Venezuela. De Copa América wordt gespeeld in 5 stadions in 4 steden: Brasilia, Cuiabá, Goiânia en Rio de Janeiro, dat 2 stadions heeft. De Braziliaanse voetballers hadden vanwege de coronaperikelen eigenlijk geen zin in een toernooi in eigen land, maar besloten deze week toch mee te gaan doen.

Nooit 'nee'
"We zijn tegen de organisatie van de Copa América, maar we zullen nooit nee zeggen tegen de Braziliaanse selectie", lieten ze in een verklaring weten. "Om diverse redenen, of ze nu humanitair of professioneel zijn, zijn we ontevreden met de wijze waarop de Conmebol de Copa América heeft behandeld. Wij hebben nooit gewild dat deze discussie een politieke dimensie zou aannemen."

De 47ste editie van het Zuid-Amerikaans kampioenschap wordt gespeeld zonder publiek in de stadions. Alle teams moeten in een eigen ‘bubbel’ blijven.