Corona kost Europese voetbalclubs 4 miljard(!) euro

7 juli 2020

EPA

De voetbalclubs die in Europa op het hoogste niveau spelen, lopen als gevolg van de coronacrisis naar schatting 4 miljard euro aan inkomsten mis. De ECA, de associatie van Europese clubs, kwam tot dat bedrag na een steekproef onder clubs uit 10 landen.


De eredivisie is ook meegenomen in het onderzoek. De Nederlandse competitie werd voortijdig afgebroken, net als de competities in Frankrijk en Schotland die ook niet zijn afgemaakt. De 7 andere onderzochte competities, waaronder de Premier League, de Bundesliga, La Liga en de Serie A, zijn of worden wel uitgespeeld.

Weg inkomsten
Volgens de ECA lopen de totale inkomsten dit seizoen in de onderzochte competities door de crisis terug van 19,6 naar 18,1 miljard. Voor komend seizoen voorspelt de associatie 18,4 in plaats van 20,5 miljard aan inkomsten. De vaak onvoorspelbare transferopbrengsten zijn niet meegenomen in dat bedrag. In alle Europese competities bij elkaar lopen de clubs naar schatting gezamenlijk 4 miljard mis.

Impact
"De financiële impact van Covid-19 op de Europese clubs is, voor zo ver we nu kunnen inschatten, een enorme schok”, zei ECA-directeur Charlie Marshall. "Zelfs nu de meeste competities weer bezig zijn. Die impact stopt niet als er weer wordt gevoetbald. Het gaat komend seizoen door. We moeten maatregelen nemen om voor een duurzamere voetbalindustrie in de toekomst te zorgen.”

Marshall pleit ervoor omnaar kostenbesparingen te kijken.