Duitsland voorkomt op ‘Duitse wijze’ blamage op EK na knotsgekke avond in München

23 juni 2021

Getty Images

Voor Duitsland zat het Europees kampioenschap er op een haar na op. Lang keek de ploeg van bondscoach Joachim Löw tegen een achterstand aan, maar op het nippertje werd een blamage voorkomen. Invaller Leon Goretzka werd de held van München door in de 'Duitse tijd' - Nederlands voor de slotfase van de wedstrijd - de gelijkmaker te maken.


Het leek een ABC'tje te worden voor Duitsland in de laatste groepswedstrijd. Terwijl Portugal en Frankrijk, de andere grootmachten in Groep F, tegen elkaar speelden, hoefden de Duitsers maar af te rekenen met Hongarije. Dat gebeurde na een krankzinnige wedstrijd net wel.

Brutale Hongaren
Bij het thuisland ontbrak Thomas Müller in de opstelling vanwege een lichte blessure, hij werd vervangen door Leroy Sané. De aanvaller van Bayern München speelde werkelijk een belabberde wedstrijd. Hij keek toe toen Ádám Szalai al na 10 minuten de Hongaren brutaal op voorsprong zette. De spits die voetbalt bij het Duitse 1. FSV Mainz 05 kopte knap raak.

Alle Hongaarse fans, die meerdere malen de oproep van de Duitse speaker negeerde om keurig netjes 1,5 meter afstand te houden, werden helemaal gek in de Allianz Arena. En terecht natuurlijk!

Slappe Duitsers
Het enige Duitse hoogtepuntje wat we voor rust zagen was een flinke hoosbui. Na de pauze begon het tijdrekken van de Hongaren. Met succes, zo bleek. Het aanvalsspel van de Duitsers werd flink ontregeld en het leek er niet op of er een gelijkmaker zou komen. Die kwam er toch! Na een slippertje van de Hongaarse doelman Péter Gulácsi kon Kai Havertz scoren.

De herhaling van dat doelpunt was nog niet voorbij of de bal lag alweer in het netje, ditmaal aan de andere kant. Sané deed eigenlijk helemaal niets en zag András Schäfer de verrassende 1-2 binnen knikken. Daardoor was het ineens dikke paniek in Duitsland, want het land stond op de rand van de uitschakeling.

Alles wird gut
Müller werd erin gegooid door Löw en ook Timo Werner, Jamal Musiala en Kevin Volland kwamen erin. Alles op de aanval dus! Het was uiteindelijk een andere invaller die Duitsland van een ongekende afgang behoedde: GOALretzka. De middenvelder schoot de Hongaarse hoop aan diggelen: 2-2!

Na het laatste fluitsignaal was het gelijk kijken naar de uitslag op het andere veld. De wedstrijd tussen Portugal en Frankrijk, een herhaling van de EK-finale uit 2016, eindigde in dezelfde cijfers als in München. Dus gaat Frankrijk als 1e door, Duitsland als 2e en Portugal als 3e.