EK-kwalificatie: hoe staat het ervoor bij de toppers en kleintjes?

13 november 2019

EPA

Het Nederlands elftal miste de laatste 2 grote toernooien en ook Italië ontbrak op het laatste WK, maar verwacht voor het komende EK geen grote verrassingen. Of het moet in de laatste potjes nog heel erg misgaan voor titelverdediger Portugal en WK-verrassing Kroatië.


Met België, Spanje, Italië, Polen, Rusland en Oekraïne zijn 6 landen al voor het EK geplaatst. Daar komen de komende dagen nog 14 teams bij. Nederland is dichtbij, net als wereldkampioen Frankrijk, Duitsland, Engeland en toch ook Portugal. Een overzicht van wat er de komende dagen op het spel staat in de laatste week van de EK-kwalificatie.

Oranje op koers
Het Nederlands elftal heeft zaterdag in Belfast aan een punt genoeg tegen Noord-Ierland. Ook bij een nederlaag van niet meer dan een doelpunt verschil kan Oranje zich dinsdag tegen het zwakke Estland plaatsen. Op die laatste speeldag nemen ook Duitsland en Noord-Ierland in Frankfurt het tegen elkaar op, nu de nummer 2 en 3 van groep C.
Finland?
De grote landen staan er goed voor, maar er zijn ook kansen voor de kleintjes. Finland bijvoorbeeld, het enige Scandinavische land dat zich nog nooit voor een eindronde plaatste. Nu is een zege op Liechtenstein, hekkensluiter in groep J, genoeg. Veel ogen zullen gericht zijn op Teemu Pukki, met 7 doelpunten de grote man.

Nog lastig voor CR7
Als het Portugal van Cristiano Ronaldo ‘gewoon’ thuis van Letland wint en uit van Luxemburg kan het komende zomer de titel verdedigen. Alleen als het tegen de laagst geplaatste ploegen uit poule B punten laat liggen, kan Servië de 2e plek overnemen en Portugal nog tot de play-offs verwijzen. Oekraïne is in deze groep met 8 punten voorsprong al lang en breed geplaatst.

1 kans Kroatië
Het was dé verrassing van het afgelopen WK, maar het verging finalist Kroatië makkelijker in Rusland dan in de daaropvolgende EK-kwalificatie. De Kroaten hebben nog 1 kans. Ze staan wel bovenaan in groep E, maar bij verlies zaterdag tegen Slowakije zijn de daarna al uitgespeelde Kroaten afhankelijk van anderen op de laatste speeldag.
Roemenië belangrijk
Ook belangrijk voor Oranje zijn de potjes van Roemenië. Plaatst Nederland zich rechtstreeks en Roemenië niet, is er straks in de groepsfase van het EK een 3e thuisduel in Amsterdam. Kwalificeert het Balkanland zich direct, wijst loting uit wie in groep C 3 keer thuis speelt. Roemenië staat nu 3e, achter Spanje en Zweden. Landen tegen wie het nog speelt.

Play-offs voor de 'kleintjes'
Die zijn er ook altijd nog. Dat is de laatste kans voor teams die het nu nog niet redden. Op basis van prestaties in de Nations League worden teams geplaatst in 4 groepen van 4. Het kan een achterdeurtje naar het EK zijn voor Portugal en Kroatië. In Divisie D plaatst straks ook een ‘kleintje’ zich. Zoals het er nu voorstaat gaat dat om Georgië, Wit-Rusland, Kosovo en Noord-Macedonië.