De Europa League-finale: mega bepalend voor CL-loting PSV

17 mei 2019

Pim Ras Fotogtrafie

De Europa League-finale van 29 mei is cruciaal voor de Champions League-loting van PSV in het komende seizoen. Dit zijn de scenario's voor PSV in de voorrondes.


Wint Chelsea van Arsenal, dan treft PSV op 23 of 24 juli óf het Zwitserse FC Basel óf het Griekse Olympiakos Piraeus. De nummers twee van Zwitserland en Griekenland hebben een hogere Europese ranking dan PSV, dat bij winst van Chelsea niet bij de ‘geplaatste’ ploegen in de tweede voorronde hoort. 

Winst Chelsea
Wint Chelsea de Europa League-finale, dan plaatst de Britse ploeg zich automatisch voor de Champions League-groepsfase van volgend seizoen. Aangezien Chelsea dat ook al via de Premier League had gedaan, gaat het vrijgevallen ticket voor de groepsfase van de Champions League voor komend seizoen naar de nummer 3 van Frankrijk. Vrijwel zeker wordt dat Olympique Lyon.

In dat scenario schuiven twee ploegen vanuit de tweede voorronde van de Champions League in seizoen 2019-2020 (de nummer twee van Turkije en Oostenrijk, waarschijnlijk Galatasaray/Basaksehir en LASK Linz) automatisch door naar de derde voorronde van de Champions League. 

Winst Arsenal
Wint Arsenal de Europa League, dan zijn zeer waarschijnlijk Galatasaray/Basaksehir, LASK Linz en Viktoria Plzen de tegenstanders waartegen PSV kan loten. Arsenal heeft zich via de eigen nationale competitie niet geplaatst voor de Champions League-groepsfase en in dit scenario moet Olympique Lyon (als die ploeg derde wordt in Frankrijk) komend seizoen gewoon naar de derde voorronde in de Champions League.

Mogelijke tegenstanders PSV in de 2de voorronde: 
Bij Europa League-winst Chelsea: FC Basel of Olympiakos Piraeus. 
Bij Europa League-winst Arsenal: Basaksehir/Galatasaray (bij huidige stand in Turkije) of Plzen (vrijwel zeker 2de in Tsjechië) of LASK Linz (vrijwel zeker 2de in Oostenrijk).