Hateboer verwachtte al dat hij bij selectie van Oranje zou zitten

19 maart 2018

Pro Shots

Echt verrast was Hans Hateboer niet toen de verdediger hoorde dat hij zich maandag voor het eerst mocht melden bij het Nederlands elftal. "Ik zat natuurlijk al bij de voorselectie", stelde de rechtsback vlak voor zijn eerste training bij de nationale ploeg.


"En ik draai een goed seizoen. Dus ik was blij, maar hield er ook wel rekening mee."

Lees ook: Het Nederlands elftal tegen Engeland en Portugal: wat is jouw opstelling? (poll)

Vleugelflitser
Sinds zijn overstap van FC Groningen vorig jaar naar het Italiaanse Atalanta maakt Hateboer naam als voetballer die zo'n beetje de hele rechterflank bestrijkt. "Door de zware trainingen daar heb ik veel meer inhoud gekregen", voelt hij. "We spelen daar met 5 verdedigers maar toch ook heel aanvallend. Ik sta het meest van de wedstrijd op de helft van de tegenstander."

Hateboer heeft het nog niet van Ronald Koeman zelf gehoord. Maar hij vermoedt dat de nieuwe bondscoach de komende oefenduels met zware tegenstanders als Engeland en Portugal ook gaat aangrijpen om met 5 verdedigers te gaan experimenteren. "Ik denk dat ook daarom de keuze op mij is gevallen", zei de 24-jarige Groninger.

Concurrentie 
Hateboer en Kenny Tete zijn de rechtsbacks in de eerste selectie van Koeman. Rick Karsdorp is nog altijd geblesseerd en Joël Veltman en Daryl Janmaat hebben geen uitnodiging voor beide oefeninterlands ontvangen.

De nieuwe bondscoach liet al doorschemeren dat hij veel spelers in beide interlands aan het werk wil zien. Dat maakt de kans dat Hateboer als 2de voetballer van het Groningse dorpje Beerta gaat debuteren in Oranje nog groter. Jurrie Koolhof, een goede vriend van zijn vader, ging hem voor.

"Dat zou natuurlijk fantastisch zijn voor mij", lachte de rechtsback die vorig jaar ook in de belangstelling stond van Feyenoord. Toch viel de keuze op de huidige nummer 7 van de Serie A. "Ik speelde al 4 jaar in de eredivisie en was wel toe aan een nieuw avontuur. Ik had geen betere beslissing kunnen nemen. Ik ben in een jaartje echt enorm gegroeid bij Atalanta."