Zo gaat het nu met het Spanje dat in 2010 de WK-finale van ons won

13 november 2019

AFP

David Villa (37) hangt in december zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Met de all-time topscorer van het Spaanse elftal stopt er wederom een speler van het Spanje dat in 2010 wereldkampioen werd. Wat is er nog over van het basiselftal dat in de WK-finale van 2010 Oranje wist te kloppen?


Iker Casillas (38)
Natuurlijk, Andrés Iniesta maakte de winnende treffer in de WK-finale tegen Oranje. Maar wat als? Wat als de teen van Iker Casillas Arjen Robben niet in de weg had gezeten?

De inmiddels 38-jarige Casillas raakte in mei onwel op de training van FC Porto, de club waarvoor hij Real Madrid na meer dan 25 jaar verliet. Hij bleek te zijn getroffen door een hartinfarct. Na een operatie was hij snel buiten levensgevaar en begin deze maand hervatte hij zelfs voorzichtig de training. Casillas (167 interlands) moest onlangs zijn titel als recordinternational van Spanje afstaan aan Sergio Ramos.

Sergio Ramos (33)
Ramos, de 24-jarige rechtsback van Spanje in de WK-finale, is nog altijd een gewaardeerde kracht is bij het Spaanse elftal. De 33-jarige Ramos is inmiddels centrale verdediger, captain én recordinternational (168 duels) van Spanje. Mede door 8 goals in zijn laatste 11 interlands staat Ramos bovendien in de top 10 van meest scorende Spanjaarden (21 stuks)! Met een wereldtitel en 2 Europese titels op zijn naam heeft Ramos zijn zinnen gezet op een nieuw doel: de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Gerard Piqué (32)
Ook Ramos’ partner in de Spaanse verdediging, Gerard Piqué, speelt nog altijd op het hoogste niveau. Tenminste, op clubniveau. De verdediger van Spanje liet in de zomer van 2018 na 103 interlands aan toenmalig bondscoach Luis Enrique weten te stoppen als international. "Ik heb een prachtige tijd gehad in de nationale ploeg, waarin ik de kans kreeg een WK en een EK te winnen. Nu wil ik me op Barcelona focussen.”

Carles Puyol (41)
Ramos en Piqué vormden jarenlang het Spaanse duo in de achterhoede, maar wel nadat Carles Puyol zijn schoenen aan de wilgen had gehangen. Na precies 100 interlands stopte Puyol in 2013 als international en een jaar later hield hij het ook bij Barcelona voor gezien. Een paar maanden geleden had Puyol de mogelijkheid om terug te keren bij Barcelona als algemeen manager. Een aanbod dat hij afsloeg, omdat hij met andere projecten bezig is.

Joan Capdevila (41)
Een klassieke quizvraag: wie was de linksback van Spanje in de WK-finale van 2010? Het antwoord: Joan Capdevila. De finale was een van de 63 interlands van de inmiddels gestopte verdediger. Tijdens het WK speelde hij bij Villarreal, waarna hij nog Benfica, Espanyol, North East United (India), Lierse SK en Santa Coloma (Andorra) aan zijn loopbaan toevoegde.

Sergio Busquets (31)
De jongste van alle Spaanse spelers in de basis van de WK-finale was Sergio Busquets. 5 dagen na de finale werd hij 22 jaar. De prijzenkast van de Barcelona-middenvelder puilt inmiddels uit, met deze titel als ultiem pronkstuk. Ook in de huidige EK-kwalificatiereeks van Spanje draagt Busquets, die op het Barcelona-middenveld inmiddels wordt vergezeld door Frenkie de Jong, nog altijd zijn steentje bij.

Xabi Alonso (37)
Xabi Alonso is 1 van de 2 spelers die op een van de meest iconische foto's van de WK-finale staat. Na een krap halfuur werd hij vol op de borst getrapt door Nigel de Jong. De wereldtitel was een pleister op de wonden. Alonso speelde destijds voor Real Madrid en beëindigde in 2017 zijn carrière bij Bayern München. Het Spaanse elftal zei hij (na 114 interlands) na het mislukte WK van 2014 gedag. Inmiddels is hij trainer van het reserve-elftal van Real Sociedad.

Xavi (39)
Ook Xavi zwaaide na het mislukte WK van 2014 af als international van Spanje. De middenvelder, die 133 interlands speelde, ging vervolgens nog 1 seizoen door bij Barcelona. Van 2015 en 2019 rondde hij zijn actieve loopbaan af bij Al Sadd in Qatar. Van die ploeg is hij nu coach.

Pedro (32)
Ook Chelsea herbergt nog altijd een wereldkampioen uit 2010. Pedro stond op de linkerflank en zag als bankzitter hoe Iniesta Spanje wereldkampioen maakte. Pedro maakte in 2014 de overstap van Barcelona naar Chelsea. Al is het de vraag hoelang hij daar nog speelt. Dit seizoen kwam hij nog niet verder dan 3 wedstrijden in de Premier League. Bij Spanje speelde hij in oktober 2017 zijn 65ste en laatste interland.

Andrés Iniesta (35)
Andrés Iniesta kroonde zich in 2010 tot volksheld door in de 116de minuut de winnende goal achter Maarten Stekelenburg te werken. El Blanquito maakte daarna nog 4 eindtoernooien mee. Na het gewonnen EK 2012 kon hij zijn heldenstatus op het WK 2014, EK 2016 en WK 2018 niet nóg verder vergroten. Iniesta stopte na het WK 2018 met 131 interlands achter zijn naam. Hij is overigens 1 van Villa's teamgenoten die de spits in december op de schouders kan nemen als hij zijn laatste wedstrijd speelt bij Vissel Kobe.


David Villa (37)
Villa stopt in december met voetballen en wordt clubeigenaar van Queensboro FC, dat vanaf 2021 in de Amerikaanse 2e divisie (USL) uit zal uitkomen. Hij scoorde 59 keer in 98 wedstrijden voor het Spaanse nationale elftal en is daarmee de all-time topscorer van La Roja. Dat record zal hij vermoedelijk ook nog wel even vasthouden. Met Raúl (44 goals), Fernando Torres (38), David Silva (35) en Fernando Hierro (29) staan er louter gestopte spelers in het restant van de top 5 van all-time topscorers. De 1e speler die nog wel actief is, is verdediger Sergio Ramos. De captain staat momenteel op 21 goals.

Originele artikel verscheen op het Algemeen Dagblad.