Homoseksuele Premier League-voetballer schrijft anonieme open brief: ‘Het voelt als een nachtmerrie’

11 juli 2020

BSR Agency

Een voetballer uit de Premier League vertelt in een open brief hoe hij dagelijks worstelt met het geheimhouden van zijn seksuele geaardheid. De voetbalwereld is niet klaar voor een openlijk homoseksuele speler, zegt de speler die verder anoniem wil blijven.


Niet klaar om te delen
"Er is iets dat me anders maakt dan de meeste andere voetballers in de Premier League: ik ben homoseksueel. Zelfs het opschrijven van die woorden in deze brief is een grote stap voor me", schrijft de voetballer in een brief gepubliceerd door The Sun. "Alleen mijn familie en een selecte groep vrienden weten af van mijn geaardheid. Ik ben er niet klaar voor het te delen met teamgenoten of de manager.”

"Hoe het voelt om zo te moeten leven? Als een nachtmerrie. En het beïnvloed mijn mentale gezondheid steeds meer. Ik voel me gevangen en mijn angst over het bekend worden van wie ik ben maakt dingen alleen maar erger. Ik denk niet dat de voetballerij klaar is voor een voetballer die uit de kast komt.”

Justin Fashanu
Er zijn geen openlijk homoseksuele spelers in de Britse voetbalcompetities. De eerste was Justin Fashanu in 1990, een aanvaller en groot talent van Norwich City. 8 jaar later hing hij zichzelf op in een lege garagebox in Shoreditch, Oost-Londen, achtervolgd door schandalen, beledigingen en persoonlijk leed. Nog altijd geldt Fashanu als een icoon in de Engelse gayscene.

De schrijver van de brief ontvangt steun van de Justin Fashanu-stichting, opgericht door het nichtje Amal (31) van de voormalig voetballer.